Info

BiH preuzima nekretnine vrijedne milione dolara

BiH preuzima nekretnine vrijedne milione dolara
BiH preuzima nekretnine vrijedne milione dolara
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH preuzima nekretnine vrijedne milione dolara- Naša zemlja će tako preuzeti nekretnine u Tunisu, Keniji, Madagaskaru i Alžiru, koje su u jednakim dijelovima podijeljene između Hrvatske i BiH.

BiH će preuzeti objekte konzularnih predstavništava bivše Jugoslavije vrijedne desetke milijuna dolara. Naša zemlja će tako preuzeti nekretnine u Tunisu, Keniji, Madagaskaru i Alžiru, koje su u jednakim dijelovima podijeljene između Hrvatske i BiH.

“Primopredaja će biti obavljena najkasnije do 1. listopada, a nakon toga bit će postignut dogovor. Kontakti s predstavnicima hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova su u tijeku”, kazali su za Glas Srpske u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Od prodaje zgrada Veleposlanstava bivše SFRJ u Bonnu, New Yorku, Tokiju i Bernu i stana u New Yorku, čija tržišna cijena iznosi oko 80 miliona dolara, BiH bi trebala dobiti oko 12 miliona. Stan na 5. aveniji u New Yorku nitko ne koristi, kao ni zgradu u Bonnu.

U zgradi u New Yorku smještena je Misija Srbije pri UN-u, a Srbija koristi i zgrade veleposlanstava u Tokiju i Bernu. Osim tih, slijedi i zajednička prodaja diplomatsko-konzularnih objekata u Srednjoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani. Prema sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ, procijenjena vrijednost diplomatsko-konzularnih predstavništava iznosi 266,40 miliona dolara. Predviđeno je da BiH pripadne 15 posto, što iznosi 39,96 miliona dolara.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno