Kultura

PREUZMI APLIKACIJU – Opća biblioteka u Zenici – nova, još savremenija elektronska pozajmica knjiga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PREUZMI APLIKACIJU – Opća biblioteka u Zenici – nova, još savremenija elektronska pozajmica knjiga – Opća biblioteka u Zenici – nova, još savremenija elektronska pozajmica knjiga – Opća biblioteka u Zenici članica je COBISS-a (Kooperativni onnline bibliografski sistem i servisi) od 1997. godine. Od 2009. godine u Biblioteci je u funkciji elektronska pozajmica (Cobiss 2), a od 19. januara 2017. godine Biblioteka je prešla je na COBISS3 elektronsku pozajmicu.

Osim pogodnosti koje je omogućavao COBISS2, novi sistem usluga omogućava i rezervaciju građe, primanje e-obavještenja u vezi s istekom vremena za rezervaciju, informacija o prispjeloj rezervisanoj građi, o skorom isteku pozajmice, o skoroj opomeni, o isteku članstva, o neizmirenim potraživanjima kao i opća obavještenja u vezi s radom Biblioteke.

U funkciji je i mobilna aplikacije mcobiss.bh (LINK ZA PREUZIMANJE NA GOOGLE PLAY – OVDJE) pomoću koje korisnici mogu pretraživati građu (ono što se nalazi u fundusu knjiga Opće biblioteke u Zenici, kao i u drugim bibliotekama članicama COBISS sistema). Korisnici usluga imaju mogućnost pregleda historije pozajmice i pregleda pozajmljenje građe (mogu vijdeti i koje su sve knjige pročitali od uvođenja elektronske pozajmice 2009. godine), mogu vidjeti i koji je rok za držanje pozajmljene građe, mogu produžiti rok korištenja pozajmljene građe i rezervisati građu, imati pregled i mogućnost otkazivanja rezervacije, pregled dugova i ograničenja, primati e-obavještenja, pretraživati informacije o bibliotekama, imati prikaz lokacije biblioteke na karti i naznake kako doći do odabrane biblioteke, izraditi spisak omiljenih biblioteka, očitavati bar- kodove (ISBN; ISSN), pohranjivati korisničke podatke, dobivati informacije o građi… Mobilna aplikacija može se koristiti samo ukoliko korisnici imau elektronske uređaje koji imaju android operativne sisteme.

Korisnici koji nema mobitele ili druge elektronske uređaje s android operativnim sistemom mogu se svim pomenutim uslugama koristiti u Američkom kutku Opće biblioteke u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno