Kultura

Pretvorit ćemo cijeli grad u jednu veliku scenu

Podijeli ovu vijest:

Pretvorit ćemo cijeli grad u jednu veliku scenu- U julu ove godine, Zenica će biti centar teatarske umjetnosti. Desetine umjetnika iz cijele Evrope bit će gosti u našem gradu, a sve u organizaciji Studio Teatra. Prvo će se održati osmodnevni workshop za glumice, glumce, plesače, performere iz cijele Evrope a nakon toga još pet dana odnosno noći festivala Ljetne večeri Studio Teatra 2021.

Studio Teatar je u saradnji sa organizacijom LOOP iz Grčke a u okviru projekta „Putevi heroja“ (The Ways of the Heroes) raspisao javni poziv  za učesnike u scenskoj/teatarskoj radionici pod nazivom „Voljeni neprijatelj“  koja će se održati od 6. do 13. jula ove godine. Rezultat ove radionice bit će niz performansa koji će se izvoditi na nekololiko lokacija u gradu a kojima će ujedno biti otvoren ovogodišnji internacionalni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra u Zenici.

PROČITAJTE I:   Promocijom romana 'Uvod u lebdenje' 4. jula počinje 'Ljeto u biblioteci - Zenica 2022'

Radionicu će voditi tim međunarodnih umjetnika predvođenih koreografima i redateljima  iz Grčke odnosno Belgije a to su: Charis Pechlivanidis i  Thomas Steyaert.  Dvadeset odabranih učesnika iz različitih zemalja i umjetničkih disciplina umjetnički će istraživati ​​više lokacija Zenice tokom 8 dana.

Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti glumice, glumci, plesači, performeri iz cijele Evrope ali i studentice i studenti Akademija scenskih/dramskih umjetnosti. Učesnici moraju biti stariji od osamnaest godina i poznavati Engleski jezik. Rok za prijavu je 20. april. Više informacija kao i način na koji će se prijaviti, učesnici mogu pronaći na web stranici www.studioteatar.com

PROČITAJTE I:   VIDEO+FOTO: Balerine ARS Centra Zenica uspješno završile sezonu 2021/2022.

Učesnicima će biti pružena prilika za istraživanje, umrežavanje, razmjenu, zajedničko stvaranje i međunarodno izvještavanje o završnim nastupima.

Organizatori će osigurati troškove prijevoza, troškove smještaja i dnevne obroke.

Radionica je razvijena u saradnji sa međunarodnim partnerima u okviru projekta Putevi heroja, koji podržava Kreativna Evropa. Crpeći inspiraciju iz Ibsenovog remek-djela “Neprijatelj naroda”, radionica će se baviti socijalnim i ekološkim problemima koji su danas relevantni kao i prije 140 godina.  Zenica je upravo grad koji se i danas suočava sa brojnim ekološkim izazovima.

Bit će ovo odličan početak petog po redu festivala Ljetne večeri Studio Teatra, jedinog teatarskog festivala koji se odvija pod vedrim julskim nebom u Bosni i Hercegovini.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010