Kultura

U subotu premijera lutkarske predstave „Psić boje neba“

U subotu premijera lutkarske predstave „Psić boje neba“- Povodom nastupajuće premijerne izvedbe lutkarske predstave „Psić boje neba“ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, organizatorica Ermina Nišić, reditelj i autor predstave Darko Kovačovski i glumice iz ansambla predstave Snežana Vidović, Adna Hasanić, Tamara Miličević-Stilić i Igda Jarić.

„Psić boje neba“ je predstava autora Nadje Vasileve i Darka Kovačovskog, u režiji Darka Kovačovskog i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Premijerna izvedba predstave je zakazana za subotu, 27. febrauara u 18 sati, a u povodu obilježavanja 70 godina Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Kako je istakao direktor Miroljub Mijatović, Bosansko narodno pozorište Zenica danas slavi 71. rođendan i velika je radost najaviti premijernu izvedbu lutkarske predstave za djecu čiji je reditelj Darko Kovačovski iz Bugarske. Kako je Mijatović istakao, cijela sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je posvećena obilježavanju 70 godina Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog BNP-a, te je i ova premijerna izvedba u znaku velikog jubileja.

Organizatorica Ermina Nišić se zahvalila reditelju Darku Kovačovskom na lijepoj saradnji, ističući važnost igranja i produciranja lutkarskih predstava za djecu. Nišić je pozvala roditelje da dovedu svoju djecu u pozorište i uživaju u čaroliji ove lutkarske predstave „Psić boje neba“.

Reditelj predstave Darko Kovačovski je istakao kako je velika radost raditi po drugi put u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i sarađivati sa glumicama koje sa ljubavlju, profesionalnošću i predanošću pristupaju svome poslu. Prema riječima Kovačovskog, „Psić boje neba“ je predstava koja nas sve podučava na prihvatanje drugog i budi u nama najplemenitije emocije.

Glumice iz ansambla predstave su se zahvalile reditelju Kovačovskom  na lijepom procesu rada i na izuzetno vrijednim i zanimljivim lekcijama o lutkarstvu, koje su oplemenile proces rada predstave. Glumice su pozvale roditelje da dovedu svoje mališane u zenički BNP i zajedno uživaju u predstavi „Psić boje neba“.

Prva reprizna izvedba predstave je zakazana za nedjelju, 28. febrauara u 11 sati na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Sezona 2020/21. (LXXI) Premijera 742.

 

Povodom obilježavanja 70 godina postojanja Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica

 

Nađa Vasileva i Darko Kovačovski

PSIĆ BOJE NEBA

(lutkarska predstava za djecu)

 

Praizvedba

Prijevod sa bugarskog: Miroljub Mijatović

 

Režija: DARKO KOVAČOVSKI

Scenografija i kostimografija: NAĐA VASILEVA

Kreacija i izrada lutaka: NAĐA VASILEVA i DARKO KOVAČOVSKI

Izbor muzike: DARKO KOVAČOVSKI

Lektorica: MERIMA HANDANOVIĆ

Producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ

Organizatorica: ERMINA NIŠIĆ

Inspicijentica: IGDA JARIĆ

 

PREMIJERNA IZVEDBA: 27. 2. 2021.

Predstava se izvodi na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ uz prisustvo maksimalno 30 gledalaca.

Trajanje predstave: 48 minuta

Predstava je namijenjena publici uzrasta 4+.

 

 

Podjela uloga (animacije lutaka)

 

Plavi Pas Petar: Tamara Miličević-Stilić(uz povremene asistencije Igde Jarić i Adne Hasanić)

Kapetan Džek: Adna Hasanić(uz povremene asistencije Igde Jarić)

Mačak Crni Brk: Snežana Vidović(uz povremene asistencijeAdne Hasanić, Tamare Miličević-Stilić i Amara Brke)

Mesarka Keti: Adna Hasanić(uz povremene asistencije Igde Jarić)

Inspektor Dugi Nos: Snežana Vidović(uz povremene asistencijeIgde Jarić, Tamare Miličević-Stilić i Adne Hasanić)

 

PSIĆ BOJE NEBA – SUGESTIVNA SCENSKA METAFORA

 

Estetska postignuća i uspjeh predstave Prodani smijeh Nađe Vasileve i Darka Kovačovskog u režiji Kovačovskog,iz 2017. godine – s jedne strane – i, za nas, teatarske producente, prihvatljivi uslovi i podesan način njene pripreme – s druge strane – potakli su nas da svoje povjerenje ponovo damo lutkarskom „dvojcu“ iz Bugarske, koji već duže vrijeme širom regiona dostojno reprezentuje znamenitu bugarsku školu lutkarstva. Ta naša odluka još je značajnija zbog činjenice da u tekućoj pozorišnoj sezoni obilježavamo sedamdesetu obljetnicu postojanja Dječije, omladinske i lutkarske scene. Svestrani luktarski umjetnici, Vasileva i Kovačovski, tim povodom nas „časte“ praizvedbom lutkarske predstave Psić boje neba,u  kojoj potpisuju autorstvo dramskog teksta, režiju, kreacije scenografije, kostimografije i lutaka, izradu lutaka i izbor muzike.

Tekst predstave Psić boje neba baziran je na maksimalno pojednostavljenim narativnim shemama bajki i avanturističke proze,uz minimalno „psihologiziranje“ likova. To je, naravno, uslovljeno ciljnom grupom predstave (djeca predškolskog i nižeg školskog uzrasta) i prirodom lutkarske umjetnosti. Ali, i kao takav, Psić boje neba, kao literarni predložak, imao je zadovoljavajući, sasvim dostatan potencijal da iskusni lutkarski tandem u saradnji sa kvalitetnim animatorima načini uzornu predstavu. U konačnici to se i ostvarilo – djeci, toj, neupitno najiskrenijoj i najzahvalnijoj teatarskoj publici, možemo ponuditi predstavu koja u svim svojim elementima ima vrijedna estetska postignuća.

Predstava Psić boje neba bavi se univerzalnom temom borbe dobra i zla. Evo o čemu je riječ: glavni lik, Plavi Pas Petar je, zbog diskriminacije potaknute drugačijom bojomnjegove „kože“, pobjegao od kuće, te je, kao brodolomnik, dospio na brod Kapetana Džeka. Džek sa oduševljenjem prihvata nezvanog gosta, ali jedan stariji mornar, Mačak Crni Brk, počinje bivati nerazumnoljubomoran. Mačak smišlja plan kako da napakostiPetru, a sve vrijeme se pretvara da mu je prijatelj i zaštitnik. Tako mu podmeće krađu, koju je sam počinio. Iako je još uvijek mlad, nejak i neiskusan, Petar uspijeva, uz pomoć Kapetana i dvoje pomagača iz obližnje luke, Inspektora Dugog Nosa i Mesarke Keti, osujetiti zle namjere lažnog prijatelja i licemjera,koje počinju potvorom, a završavaju zatočenjemPetrai pokušajem ubistvaKapetana. Tokom te neželjene avanture Petarnadilazi svoje fizičke i mentalne sposobnost i „izrasta“ u pravog junaka.

Na idejnom planu,Psić boje neba nas, pored ostalog, „poučava“ dazlo pobjeđuje samo kad sami odustanemo od borbe s njim. Ovo je, usput budi rečeno, replika jednog od likova predstave koja detektira njenu edukativno-odgojnu provenijenciju.

Da kažemo na kraju – nipošto zato jer je manje važno od svega prethodno rečenog – i ovo: zadivljujuće je kako su se mlade glumice iz našeg Glumačkog ansambla, Tamara Miličević-Stilić, Adna Hasanić i Igda Jarić, predvođene starijom i iskusnijom kolegicom Snežanom Vidović, „snašle“ u glumačkim zadacima animacije lutaka, iako se radi o njihovim lutkarskim prvijencima. Provodeći u djelo rediteljske zasmisli i indikacije, one su svojom besprijekornom animacijom i„posuđivanjem glasa“ koji je za svaki lik brižljivo odabran, lutkama dale impresivnu „živost“ i, doista – fascinantnu uvjerljivost.

Zbog svega ovoga, uvjereni smo da je predstava Psić boje neba sugestivna scenska metafora, koja ne postiže samo puki iluzionizam nego ostvarujezajedništvo izvođača i publike koje je conditio sine qua nonteatarske komunikacije.

 Hasan Džafić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem