Košarka

Press basket reprezentacije BiH – Prvi put se plasirali na veliko takmičenje, imamo potencijal da se borimo za medalje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Press basket reprezentacije BiH – Prvi put se plasirali na veliko takmičenje, imamo potencijal da se borimo za medalje – U press sali gradske Arene „Husejin Smajlović“ u Zenici održana je press konferencija reprezentacije Bosne i Hercegovine u basketu 3×3, koja je ostvarila historijski uspjeh na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u basketu, plasman na Evropsko prvenstvo.

Da podsjetimo na kvalifikacionom turniru u Rumuniji savladali su Švedsku sa 21:15, Rumuniju 20:13 i Litvaniju sa 16:12, te se u polufinalu pridružili Srbiji, Poljskoj i Španiji, koji će igrati na EP.

BiH su na ovim mečevima predstavljali Aldin Delmo, Adi Bambur, Nedim Mustafica i Nikola Budić iz Kneževa, koji je bio najzaslužniji za plasman u finale, s obzirom da je u četvrtfinalnom duelu protiv Litvanaca postigao čak devet od 16 poena BiH.

Basket je sve popularniji sport, a vrijedi istaći da će od 2020. godine prvi put biti uključen na Olimpijske igre.

Prisutnim su se obratili članovi reprezentacije Adi Bambur iz Zenice i Nikola Budić iz Kneževa.

Oni su govorili o velikom uspjehu kojeg su ostvarili, kada se uzme u obzir da su u Rumuniju jedva i otišli, bez podrške KSBiH, bez trenera, fizioterapeuta…

Zanimljivo da Košarkaški savez BiH nije ni čestitao veliki uspjeh momcima, koje nije ni podržao, ali koji su predstavljali državu, ali i savez u Rumuniji.

– Prvo bi da se zahvalim ljudima koji su nam pomogli da uopšte učestvujemo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. To su Grad Zenica i Sportski savez Zenice, koji su nam zadnji dan uplatili kotizaciju za turnir, zatim gospodin Mevludin Delibašić iz Kaknja, koji nam je platio kartt iz Beograda do Bukurešta, Bojan Rajković, koji nas je u zadnji sat obezbjedio prijevoz do Beograda, te Dubravko Barbarić, koji je bio s nama i  da nije bilo njih ovaj rezultat ne bi bio ostvariv -, kazao je na početku Adi Bambur, Zeničanin, jedan od najboljih basketaša u BiH, koji se aktivno bavi i košarkom, član je OKK Čelik Zenica.

Adi  Bambur govorio je i osnivanju reprezentacije BiH u basketu:

-Kada sam ja bio član ekipe “Ecos Romari” iz Viteza, prije dvije godine smo nastupali na World Touru u Pragu, gdje sudjeluju najbolje ekipe na svijetu. Tu smo upoznali potpredsjednika FIBE, koji je došao do nas i pitao nas zašto ne nastupamo kao reprezentacija, jer bi imali velike šanse da napravimo dobre rezultate na velikim takmičenjima. Basket 3×3 je sport u ekspanziji, Željko Palavra je položio ispit taj, koji nije niko iz Saveza htio godinama i on je glavni za našu reprezentaciju, jedan je od najboljih igrača basketa i organizator ovih turnira u BiH -, kaže Bambur.

Obrazložio je zašto nisu trojica najboljih basketaša igrala u Rumuniji:

-Što se tiče zašto nisu igrali Križanović, Blaškan i Palavra. FIBA traži da imate pasoš države za koju nastupate stariji od dvije godine. Njih trojica imaju hrvatsku putovnicu i oni su izvadili bh. pasoš prije godinu i po. Ali, njih trojica čitav život žive u BiH, predstavljaju državu na svim turnirima, jer nastupaju za “Ecos Romari” iz Viteza. Oni su bili promotori BiH, da je neko iz Saveza bio ustrajan i da je uputio neki mail, dopis da su oni čitav život u BiH, ovdje rođeni, nastupaju ovdje, ja vjerujem da bi mogli igrati u Rumuniji. Da oni igraju za našu reprezentaciju, to je velika stvar i imamo veliku šansu da se možda borimo za medalje na svim velikim takmičenjima -, nada se ovaj Zeničanin.

Među 11 najboljih klubova u svijetu je i klub iz BiH:

-U top 10 timova na svijetu su četiri kluba iz Srbije, tri iz Slovenije, zatim Latvija, Kanada i Poljska. Onda ide BiH, to je šesta država na svijetu, kada nastupaju zajedno Palavra, Blaškan i Križanović. Ja ću prvi odustati od Evropskog prvenstva, jer oni trebaju da igraju, oni treniraju, pripremaju se i nadam se da će se to oko njihovog nastupa riješiti u narednom periodu. Treba im pomoć KSBiH, jer bez njih reprezentacija u ovom sportu je prepuštena sama sebi -, kazao je Bambur i nastavio:

-Nama treba konkretna pomoć, mi smo se u Rumuniji pojavili bez majica, pitali su nas za koga igramo. Bili smo bez trenera, fizioterapeuta, mi smo bili kao u cirkusu. Nismo imali obilježja BiH, osim ta četiri dresa. Svi su nam se smijali, ali to je nama dalo motiv, borili smo se za reprezentaciju i ovu državu kako smo sve odradili. Mi bez potpisa saveza ne možemo ništa, ne možemo mi ništa bez krovne kuće, nama treba 4.000 KM za nastup na Evropskom prvenstvu, ali ne možemo mi igrači po ulici skupljati novac -, zaključio je Adi Bambur.

Nikola Budić junak pobjede za plasman na Evropsko prvenstvo dao je i svoj komentar na svu situaciju i igre u kvalifikacijama.

-Mi smo se kao ekipa plasirali se na Evropsko prvenstvo. Imali smo dva-tri dana da se uklopimo, karakterno, igrački da budemo jedna cjelina. Uspjeli smo i postigli smo fenomenalan rezultat. Nažalost. glavna tema je kako smo otišli tamo, morali smo sami da se izborimo za neke stvari. Zahvalio bi se momcima na velikoj borbi, proradio je naš inat i uspjeli smo sve probleme staviti po strani. Napravili smo historijski uspjeh, jer smo mi upisani kao prvi igrači koji su s reprezentacijom BiH izborili veliko takmičenje. Ovo je sport u ekspanziji, za dvije godine Olimpijski sport, treba nam velika podrška u narednom periodu. Evropsko prvenstvo je ove godine početkom devetog mjeseca, takođe u Rumuniji, ali ne znamo ni ko će ići, ko će igrati, hoćemo li se moći finansirati, sve je još veoma upitno -, kazao je, na kraju pressa, Nikola Budić.

Tekst i foto

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno