Ljudi

Preminula Selma Borić, kćerka Aska Borića i “Selma” iz pjesme Bijelog dugmeta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Preminula Selma Borić, kćerka Aska Borića i “Selma” iz pjesme Bijelog dugmeta – U svojoj 92 godini u Hrvatskoj preminula je kćerka zeničkog gradonačelnika Abdulaziza Aska Borića, koja je bila poznata kao i inspiracija za jednu od najljepših rock balada koju je napisao Vlado Dijak, a otpjevalo Bijelo Dugme.

-Vladu sam srela u Butmiru 1945. na jednom aeromitingu i stalno me je pogledavao. Odmah se zainteresirao za mene. Nakon toga smo se sretali na korzu u Sarajevu. Vikendima sam često putovala kući u Zenicu i jednom me je Vlado sreo na Željezničkoj stanici i nosio mi kofer. Pomogao mi je da uđem u vlak u kojem je prozor bio slupan i onda mi je rekao: „Selma, ne naginji se kroz prozor“ – ispričala je svojedobno Selma Borić o nastanku pjesme.

Pjesmu je čula tek 1975. kada je nakon koncerta prišla Bregoviću i rekla: „Ja sam ta Selma!“.  Autorsko djelo Vlade Dijaka iz 1949., koje je zahvaljujući Goranu Bregoviću postao jedan od najvećih jugoslavenskih hitova pjeva se i danas na koncertima širom regije.

KUĆA ASKA BORIĆA U ZENICI:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno