Posuđeno

Premijerno prikazivanje filma “Ekotok” u svrhu podizanja profesionalne i svakodnevne ekološke svijesti

Film #Ekotok pod pokroviteljstvom Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, je po prvi put prikazan i predstavljen publici u Homework hubu u Sarajevu. Film koji je prikazan je na svojevrstan način poseban iz razloga što se ne referiše samo na svakodnevni život običnog čovjeka, već isti pokušava da podigne svijest kod zanimanja koja susrećemo svaki dan, a u ovom slučaju su to frizeri, konobari, dostavljači… Ekipa studenata koja stoji iza ovog filma se nada da će na ovaj način više pogoditi u srž problema koji su pokušali obraditi, jer se tiče tačno određenih zanimanja, te nije „klasičan“ video koji se tiče zaštite sredine u kojoj živimo.

Kreativna ideja o ovakvom filmu, kao i sama „Ekotok“ grupa, je nastala tokom programa “Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima” u organizaciji Humanity in Action Bosnia and Herzegovina.

Uzimajući u obzir današnje društvo, primjetno je da se još uvijek patimo i borimo sa usvajanjem i praktikovanjem ekološke svijesti kod svakog pojedinca. Željeli smo video koji se ne viđa svaki dan, te smo iz tog razloga pokušali dotaknuti tačno odeđene profesije, tako da svaki pojedinac koji pogleda ovaj film sljedeći put razmisli kako se ponaša na svom radnom mjestu i da li može malim gestom doprinijeti zaštiti životne sredine“, kazala je liderica Ekotok grupe, Lejla Dautbašić.

U filmu je, pored već nabrojanih zanimanja fizera, konobara, dostavljača, prikazano i kako običan čovjek može svojim aktivnostima spriječiti dodatno uništenje i zagađivanje prirode. Također, u filmu se može vidjeti i sjajan primjer prikupljanja, odlaganja i recikliranja otpada, koji može donijeti prevagu u postizanju što zdravije životne sredine u BiH.

Kvaliteti sadržaja ovog filma značajno je doprinijela „Alba Zenica“ koja je članovima Ekotoka dopustila snimanje, te dodatno objasnila kako se svaki otpad može ponovo iskoristiti i pronaći mu se svrha u daljnjoj upotrebi i proizvodnji.

Desetomjesečni program, organizovan za studente I aktiviste iz BiH od strane organizacije Humanity in Action, ima za cilj mladim aktivistima približiti pitanja demokratije i ljudskih prava te također podstaknuti mlade na kritičko razmišljanje o osjetljivim društvenim temama i izgraditi komunikacijske, prezentacijske i istraživačke vještine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: