Posuđeno

Okolinska dozvola Mittala ili švedski sto?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radi ispunjenja jedne od osnovnih obaveza iz Aarhuške konvencije – informisanje javnosti red je da kažemo nekoliko riječi o aktivnostima u vezi zahtjeva Mittala za novom okolinskom dozvolom.

Važeća okolinska dozvola je izdata 03.04.2017.g. i važi 5 godina, tj. do 03.04.2022.g. Obaveza operatera je da prije isteka stare dozvole podnese zahtjev za novu dozvolu u roku od 120 dana. Mittal nas je ovaj put iznenadio ažurnošću i ekspeditivnošću te poslao zahtjev početkom ove godine u januaru, dakle više od godinu  prije roka, sa objašnjenjem da to rade kako bi imali dovoljno vremena da kvalitetno odrade čitav proces. Možda to i jeste tako, ali samo za one koji nisu obaviješteni. Prava je istina da je razlog žurbi donošenje i usvajanje novog Zakona o zaštiti okoliša koji je prošao proceduru u svim institucijama i koji je objavljen u Sl. listu 04.03.2021.g. Novim zakonom su unesene brojne izmjene i pooštrene sankcije za operatere i naravno da će važiti samo za one subjekte koji poslije ovog datuma pokrenu proces i podnesu zahtjeve. Da bi se izbjegli svi ovi problemi u najavi, Mittal je ispostavio zahtjev prije ovog roka tako da nam je jasnija žurba u vezi nove dozvole. Jedna od zakonskih obaveza u proceduri je i obavljanje javne rasprave u toku izdavanja okolinske dozvole, pa je Eko forum pokušao i ispuniti ovu obavezu. Rok za dostavljanje primjedbi nakon održane javne rasprave je bio 11.03.2021.g. i Eko forum je organizovao javnu raspravu online 09.03.2021.g. na kojoj su bili prisutni predstavnici Mittala, FMOIT, FUIP, grada Zenice, Met.Instituta Kemal Kapetanović, Eko foruma i zainteresovani pojedinci iz civilnog sektora i udruženja građana. Iako je Eko forum pripremio i snimio čitav tok javne rasprave, Mittal je stavio veto na javno objavljivanje toka rasprave čime je narušen osnovni princip – uvid i informisanje javnosti o prezentiranom materijalu, te ispunjavanje jedne od osnovnih obaveza iz ovog procesa. Eko forum je dostavio pismene primjedbe na prijedlog sadržaja koje su poslane FMOIT 11.03.2021.g., nadajući se da će biti uzete u obzir kod konačnog prijedloga dozvole. Kako je čitav ovaj proces javan i mora biti potpuno transparentan, svo djelovanje Eko foruma je podređeno ovom cilju. Osnovne primjedbe Eko foruma su bile da je iz zahtjeva izostavljen znatan dio vitalno važnih dijelova tehnologije pa se ne može pričati o Integralnoj okolinskoj dozvoli.

– Mada je za Toplanu, tj.Energetiku dobijena okolinska dozvola ovo postrojenje zbog činjenice da koristi koksni plin za novu toplanu koji se dobija sa Koksare je izostavljeno sa spiska. Poznato je da postrojenje nove toplane ima probleme pri korištenju koksnog plina zbog velike količine prašine i zbog prisustva ugljovodonika ( benzen, benzol, benzoapiren) te da dolazi do zaštopavanja gorionika u kotlu. Eko forum je i u primjedbama za novu toplanu tražio da se vrši čišćenje koksnog plina PRIJE loženja, međutim taj prijedlog je glatko odbijen. Kompletna Koksara je trenutno najveći problem u Mittalu jer je postrojenju istekao tehnički vijek trajanja i koristiti ovakav agregat za energetiku i grijanje je krajnje problematično. Postrojenje Koksare nema validnu potvrdu ispravnosti niti dozvolu za korištenje a u novoj dozvoli nije ni spomenuto.

– Industrijska deponija Rača takođe nije na spisku, iako se koristi bez plačanja bilo kakve naknade zbog sudskog procesa koji sada traje godinama. Deponija Rača je najveći ekološki problem izvan Mittala i dalje odlaganje jalovine bez bilo kakve naknade ili projekta sanacije je neprihvatljivo. Jasno nam je da ovakva situacija najviše odgovara Mittalu ali grad zaista mora riješiti ovu situaciju

– Problem otpadnih voda Mittala je odavno na čekanju uz opravdanje da će ovaj problem krenuti riješavati kad to krene i grad. Pošto je grad potpisao ugovore i krenuo sa realizacijom projekta otpadnih voda, paralelno sa njim je aktivnost trebao pokrenuti i Mittal. Izgovor da će Mittal početi realizaciju kad grad ZAVRŠI ovaj projekat da bi oni znali šta je njihova obaveza je kupovina sljedećih 5 godina bez uložene marke. Pošto im je jasna i definitivno poznata vlastita situacija nema razloga da i Mittal ne krene sa ovim aktivnostima paralelno sa gradom. Tretmani otpadnih voda takođe nisu predmet novog zahtjeva za okolinsku dozvolu.

– Zahvaljujući dosadašnjem biranju i odugovlačenju u realizaciji obaveza iz okolinskih dozvola još uvijek nemamo definitivno riješeno otprašivanje i na BOF čeličani i hibridne filtere na Aglomeraciji iako se ove obaveze vuku još od 2009.g. Ova oprema nije dokazana ni pouzdana u radu niti se kontinuirano i efikasno koristi za stalan rad postrojenja.

Prema tome, izostaviti ovako krucijalne dijelove tehnologije i postrojenja i tražiti integralnu okolinski dozvolu je zaista neozbiljno i neodgovorno prema građanima Zenice koji su sve ove godine imali puno više strpljenja nego što ga Mittal zaslužuje i zato će Eko forum insistirati na svojim zahtjevima. To nam nameće i naša savjest i situacija koje je već dokumentovana od svih važnijih europskih i svjetski institucija o stanju kvaliteta zraka i okoliša u BiH. Pri ovome čemo prvenstveno nastojati da se sve obuhvati okolinskom dozvolom a ne da se dozvoli opstrukcija obaveza zbog upravnih sporova kao što je sada slučaj sa deponijom Rača. Praksa biranja obaveza kao na švedskom stolu se više zaista ne smije i ne može tolerisati.

Predsjednik Eko foruma – Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno