Politika

Premijerka Mehmedić na USAID konferenciji o digitalnoj transformaciji: Digitalizacija nema alternativu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić učestvovala je danas kao panelista na konferenciji “Digitalizacija za razvoj”, koja je održana u Sarajevu u organizaciji Američke organizacije za međunarodni razvoj – USAID.

Predstavnici USAID-a su pred impresivnom grupom stručnjaka iz oblasti digitalne tehnologije, kreatorima politika, ljudima iz poslovnog sektora, obrazovanja i predstavnika relevantnih sektora predstavili Analiza sadašnjeg digitalnog sistema u BiH.  Analizom je utvrđeno da u BiH ne postoji jedinstveni okvir koji bi uredio prava građana i pristup digitalnoj tehnologiji, kao i to da institucije vlasti ne koriste digitalnu tehnologiju na efikasan način.

Premijerka Mehmedić je na panelu “Digitalna transformacija javnog sektora: najbolja iskustva” rekla da jednaku odgovornost za digitalizaciju javnog sektora imaju svi nivoi vlasti u BiH, ali da je digitalizacija posebno važna na lokalnom nivou na kojem se kreiraju politike koje direktnije utiču na svakodnevni život građana.

Naglasila je da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona koju predvodi posvećena stvaranju ciljeva digitalne transformacije te da je, između ostalog, trenutno fokusirana na donošenje novog Zakona o prostornom uređenju kojim će se omogućiti implementacija elektronskog sistema za ishodovanje dozvola u građevinarstvu, koji će se prvo implementirati u Općini Tešanj uz finansijsku podršku USAID projekta E-uprava.

Konstatovala je da su ljudski kapaciteti jedan od izazova u ovom procesu, zbog odbojnosti za prihvatanje novih metoda rada, ali i nedovoljna koordinacija na implementaciji projekata između javne uprave i donatora, jer se bh. društvo u ovom procesu u najvećoj mjeri oslanja na donatorsku pomoć i asistenciju.

Navela je da se digitalna transformacija u BiH već dešava kroz korištenje mobilnih uređaja, prenosnih računara, većom upotrebom interneta te korištenjem raznih usluga u online prostoru – plaćanja računa i kupovine, a u velikoj mjeri je ubrzana u vrijeme pandemije korona virusa.

Kada je u pitanju javna uprava, premijerka je kazala da građani i građanke imaju pravo zahtijevati isti takav pristup u uslugama koje pruža javna uprava, a koja treba osigurati transparentnije i efikasnije procese, upravu koja će moći odgovoriti na zahtjeve brže i uz minimalno trošenje budžetskog novca.

– Ako želimo prilagoditi naše procese i politike Evropskoj uniji, a to jeste naš glavni vanjskopolitički prioritet, onda digitalizacija nema alternativu. Budućnost javne uprave je u korištenju novih tehnologija i digitalizaciji javnih usluga, a sve kako bismo javnu upravu učinili održivom, efikasnom i transparentnom po mjeri svakog građanina i građanke Bosne i Hercegovine – zaključila je premijerka Mehmedić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno