Zenica

Premijer sa sindikalcima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na prvom sastanku predstavnika Samostalnih sindikata Zeničko-dobojskog kantona i novog premijera ZDK Miralema Galijaševića (SDA), kako je istakao predsjednik SSSZDK Mirnes Isaković, dogovoren je okvirni sporazum tripartitnog socijalnog dijaloga, koji će, kako bi dijalog vlasti i sindikata učinili obaveznim po sektorima i ministrastvima, u narednom periodu biti preciziran.

– Budžet je prioritet svih nas, kako Vlade ZDK tako i nas, korisnika budžeta- kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK i Federacije BiH. On je istakao kako Vlada ZDK ima njihovu podršku za najavljene mjere štednje i predloženi budžet za 2015., a sindikalci će, kazao je, pomoći Vladi ZDK i na otkrivanju nelegalnih korisnika prijevoza i zloupotrebe budžetskog novca. ZDK je budžetskim korisnicima, po izvršnim sudskim presudama za nepoštivanje kolektivnih ugovora, dužan oko 103.000.000 KM. To je iznos bez kamata, a gomilao se od 2006., mada je sindikat uporno u ranijem periodu nudio njegovo aneksiranje.

– Da bi i došlo do potpisa aneksa kolektivnih ugovora, trebaju biti ispunjeni određeni uslovi. Prije svega, treba donijeti nove koeficijente platnih razreda, jednake za sve korisnike budžeta- istakao je Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK i FBiH, koji je poručio kako sindikati neće dozvoliti umanjenje stečenih prava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno