Info

Pravila oblačenja u institucijama: Oskudno odjeveni ostaju ispred vrata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravila oblačenja u institucijama: Oskudno odjeveni ostaju ispred vrata – Zbog visokih temperatura mnogi građani prilikom obavljanja obaveza po gradu oskudnije se oblače, međutim ukoliko im zatreba neki dokument, to može biti problem, jer se već desilo ovih dana da budu vraćeni zbog sandala ili šortseva sa ulaznih vrata institucija.

Zbog šortseva, mini suknje ili papuča dosta građana bude vraćeno jer javne institucije uglavnom imaju propisan kodeks oblačenja. Banjalučka Gradska uprava ima jasna pravila oblačenja, a onima koji dolaze u kratkoj odjeći, majicama na bretele, papučama, nerijetko bude zabranjen ulaz u ovu instituciju.

“Bilo je slučajeva da građani koji nisu primjereno obučeni budu vraćeni jer se moraju poštovati pravila oblačenja u javnim institucijama”, kazao je Milenko Šajić, portparol Gradske uprave Banjaluka. Snežana Tasić, portparol Gradske uprave Prijedor, rekla je da ljeti građani koji zaborave na pravila oblačenja i ulaze slobodnije obučeni budu vraćeni te da je bilo i slučajeva da se presvuku i ponovo vrate obaviti poslove.

Ekipa “Nezavisnih” sličnu situaciju zatekla je i u sudovima u Banjaluci, odakle su neki građani izlazili u japankama i šortsevima.

“U malim sredinama čini mi se da ljudi više poštuju institucije i dolaze primjereno obučeni. Nije mi poznato da je kod nas neko zbog neprimjerene odjeće vraćen iz suda. Dok sam, recimo, radio u Banjaluci, slika je bila potpuno drugačija”, rekao je Miron Bjelovuk, sekretar Osnovnog suda Gradiška.

Penzionerka Mira T., koja je u Banjaluku došla iz Francuske, iznenadila se kada su je vratili sa ulaznih vrata suda, gdje je išla po neki dokument, jer je bila u sandalama, pa je morala otići po cipele.

“Meni noge otiču po vrućini, pa zato nosim sandale, ali se slažem da se neka pravila pristojnog odijevanja moraju poštovati. Ipak, kad vidim da vraćaju ljude u sandalama, a ne vraćaju one u mini suknjama, e to nije u redu”, rekla je ona.

Interesantnu sliku zatekli smo u banjalučkom studentskom kampusu gdje su neki aktuelni, ali i budući studenti bili najoskudije obučeni.

“Djevojke su toliko pretjerale da su im bukvalno torbe duže od šortseva, a da ne pominjem na to i majice u kojima se pupak vidi. To stvarno ne priliči bilo kojoj ustanovi, a posebno ne obrazovnoj”, rekla je jedna studentkinja iz Prijedora koja je u petak predala dokumente na konkurs za upis na fakultet.

Kodeks oblačenja propisan je i kod državnih službenika u institucijama u BiH. Neprikladnom odjećom, prema tom kodeksu, smatraju se kratke pantalone ili druge pantalone koje u stojećem stavu dosežu iznad članaka, bluza ili majica koja nema kragnu ili rukave ili je neuobičajenih živih boja, te obuća otvorenih prstiju.

Za žene nije dozvoljen previše otvoren dekolte i majice bez leđa ili rukava. Nije dozvoljena suknja ili kratke pantalone koje u stojećem stavu dosežu iznad koljena više od pet centimetara, te neprimjerena obuća otvorenih prstiju koja se sa zadnje strane ne pridržava uz nogu.

Pored toga neprimjereni su i sportska odjeća, veća oznaka ili natpis na odjeći ili simbol koji može biti uvredljiv.

Nije dozvoljeno

Majica na bretele
Mini suknja
Šorts
Papuče
Sandale

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno