Sudske klupe

Povratnik iz Sirije Adnan Ćatić tvrdi da je radio u školi i nije učestvovao na ratištima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda da odredi pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za krivično djelo terorizam, zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.

Tužilac Dubravko Čampara je na ročištu na kojem se raspravljalo o pritvoru pojasnio da se Ćatić, nakon skoro deset godina učestvovanja na stranim ratištima, vratio iz Turske u BiH s putnim listom i pasošem koji je istekao, te je priveden na aerodromu 17. novembra. Zbog toga se, smatra tužilac, ne može raspravljati o tezi dobrovoljnog vraćanja.

On je kazao da Tužilaštvo u ovom postupku namjerava uložiti dokaze dobijene nakon pada terorističkih organizacija čiji je član bio i Ćatić, te saslušati brojne svjedoke koji su imali susret s njim.

– Danas smo naredili Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da provedu finansijsku istragu, ne samo za područje BiH, nego i za Tursku, gdje je boravio od 2021. godine sa suprugom i dvoje maloljetne djece – kazao je Čampara.

Objasnio je da Ćatić vjerovatno poznaje sve svjedoke koje Tužilaštvo namjerava saslušati u vezi s njegovom ulogom na stranom ratištu i djela koja je činio, te da bi njegovo puštanje na slobodu moglo ugroziti te svjedoke i tačnost njihovih iskaza.

– Dolazimo do pretpostavke da je ostvario prijateljske odnose s terorističkim organizacijama nakon skoro deset godina boravka. Moramo znati da se ti ljudi nalaze širom svijeta i svjedoci smo terorističkih napada. Smatramo da se on može osloniti na te veze ako bude na slobodi – kazao je Čampara.

Ćatić je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je učestvovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama takozvanog ISIL-a.

Branilac Senad Dupavac traži izricanje mjera zabrane napuštanja boravišta i policijsku provjeru dva puta dnevno, zbog dokaza koji ukazuju da Ćatić nije bio u borbama, nego je radio u osnovnoj školi u Siriji.

– Moj branjenik nikada nije bio niti u jednoj formaciji, on je radio u osnovnoj školi, a tu školu je osnovala organizacija iz Britanije. Dugo je radio u kopirnici na uvezivanju knjiga – kazao je Dupovac.

On smatra da je prijedlog pritvora neosnovan i da Tužilaštvo ne raspolaže sa dovoljno dokaza, jer polazi od pretpostavke da su teroristi svi koji se vrate iz Sirije.

– Išli su doktori, išli su novinari, istraživači, historičari u Siriju, nisu svi teroristi – kazao je.

Dupovac je dodao i da je razgovarao s povratnicima iz Sirije koje je branio u ranijim postupcima i da niko od njih ne poznaje Ćatića, zbog čega dodatno vjeruje da nikada nije ni bio u vojnim formacijama.

Ćatić je na pitanje sutkinje Tatjane Kosović potvrdio da se slaže s tvrdnjama branioca, navodeći da se i ranije htio vratiti u BiH, ali je bio spriječen.

– Bio bih zahvalan na svakoj pruženoj prilici da ispravim ono što sam pogriješio – kazao je Ćatić.

Odluka o pritvoru bit će donesena u zakonom predviđenom roku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno