Sudske klupe

Potvrđena optužnica: bježao policiji od Maglaja do Zenice i ugrožavao učesnike u saobraćaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 01.11.2023. godine, podiglo je optužnicu protiv Kepić Ibrahima zbog krivičnog djela sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. Stav 3. U vezi sa stavom 1. KZ F BiH.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 14.11.2023. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici.

*Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu presumpciju nevinosti iz clana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Optužnica koja se nalazi u prilogu objave je anonimizirana u cilju zaštite oštećenih lica, svjedoka, službenih evidencija…

BOSNA I HERCEGOVINA – FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE – ZENIČKO DOBOJSKI KANTON
KANTONALNO TUŽILAŠTVO-TUŽITELJSTVO ZENIČKO DOBOJSKOG KANTONA
Broj: T04 0 KT 0053676 23 – Zenica, 01.11.2023. godine

OPĆINSKOM SUDU U ZENICI
-Sudiji za prethodno saslušanjeZENICA
Na osnovu člana 45. stav 2. tačka i) u vezi sa članom 241. Zakona o krivičnom postupku F BiH p o d i ž e m
O P T U Ž N I C U
Protiv:
Kepić Ibrahima rođen.1989. godine u Doboju, osuđivan,
što je,
dana 25.06.2023. godine, oko 19,40 sati, u Zenici, upotrebom sile spriječio ovlaštena službena lica MUP ZDK, PS Centar Zenica, PS Maglaj i PS Žepče u vršenju službene radnje zaustavljanja i legitimisanja vozača povodom anonimne prijave da Kepić Ibrahim i ženska osoba koja se nalazila zajedno s njim u p.m.v. marke „Mercedes“ sive boje, registarskih oznaka …, posjeduje narkotička sredstva čija je primopredaja u toku, na način da su policijski službenici PS Maglaj B. N. i H. E. po dolasku na autobusku stanicu u Maglaju uočili navedeno p.m.v. kao i prijavljenog Kepić Ibrahima koji je stajao pored navedenog vozila, koji je nakon što je uočio policijske službenike ubrzano sjeo u navedeno vozilo, isto naglo pokrenuo, nakon čega su ga navedeni policijski službenici pokušali zaustaviti koristeći svjetlosnu i zvučnu signalizaciju kao i STOP tablicu, na koje naredbe se oglušio i naglo udaljio u pravcu izlaza iz Maglaja, a za svo to vrijeme navedeni policijski službenici su ga pratili policijskim službenim vozilom koristeći ponovo zvučne i svjetlosne signalizacije radi zaustavljanja istog, ali bezuspješno, jer je nastavio dalju vožnju magistralnim putem prema općini Žepče, nakon čega su ga na magistralnom putu policijski službenici PS Žepče M. I. i F. J. pokušali zaustaviti, tako što je F. J. podigao tablicu „STOP policija“, na koju naredbu se oglušio, na način da je pomjerio vozilo ka lijevoj strani kolovoza i velikom brzinom produžio vožnju u pravcu Žepča bez zaustavljanja, a za svo to vrijeme za njim se kretalo službeno policijsko vozilo u kojem su se nalazili navedeni policijski službenici PS Maglaj koje vozilo je bilo pod rotacijom, potom po dolasku na teritoriju grada Zenica u mjestu Brce na magistralnom putu M-17 policijska patrola u sastavu B. A., B. A., J. E. i H. E., po zadatku da izvrše zaustavljanje navedenog p.m.v., nakon što su uočili isto koje se kretalo saobraćajnom trakom za kretanje vozila iz suprotnog smjera, a za kojim se kretalo i policijsko službeno vozilo PS Maglaj sa svjetlosnom i zvučnom signalizacijom, policijski službenik PS Centar B. A. je uz upotrebu policijske STOP tablice dao znak da se zaustavi, međutim i o ovu naredbu se oglušio i nastavio kretanje većom brzinom prema petlji Blatuša, nakon čega su svi policijski službenici PS Centar sa dva službena vozila krenuli u potjeru za njim koji se svo vrijeme kretao saobraćajnom trakom za vozila iz suprotnog smjera, na koji opisani način je ugrožavao ostale učesnike u saobraćaju, te konačno zaustavili ga u mjestu Pečuj, tako što su sa jednim službenim vozilom prešli ispred njegovog p.m.v. „Mercedes“, dok je drugo policijsko vozilo zauzelo mjesto na lijevoj bočnoj strani tog vozila, a službeno vozilo PS Maglaj zagradilo ga sa zadnje strane, usljed čega je bio prisiljen da zaustavi vozilo, svjestan da je na ovaj način spriječio policijske službenike u vršenju njihove službene radnje, što je i htio,
dakle, upotrebom sile spriječio službene osobe u vršenju službene radnje koje su preduzeli u okviru svojih ovlasti,
čime je počinio krivično djelo „Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje“ iz člana 358. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno