Zenica

Potvrđeno pisanje našeg portala: Problemi sa prijevozom na svim prigradskim pravcima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potvrđeno pisanje našeg portala: Problemi sa prijevozom na svim prigradskim pravcima – Uzaludno je bilo upozoravanje našeg portala da nepotpisivanje ugovora o zimskom održavanju puteva može otežati ili onemogućiti javni prijevoz na području Grada Zenica.

Nakon dopisa 20. i 26. novembra, kad su se već zabijelili obronci Vlašića, protekle noći, između ponedjeljka i utorka je pao i prvi snijeg na području zeničkih mjesnih zajednica, a lokalni putevi su i dalje bili bez nadležnih za održavanje.

I dok je svih proteklih godina, deceniju i po unazad, ugovor o zimskom održavanju bio potpisan i objavljen prije zakonskog roka – 15. novembra, ove godine nije bilo tako, a zvaničnih informacija o zimskom održavanju puteva u Zenici nema već tri zime unazad.

Tako umjesto na oficijelnoj stranici Grada, kao sve godine do sada, o zimskom održavanju puteva u Zenici u zime 2016., 2017. i 2018. saznajemo samo za 2017., i to u članku u jednoj dnevnoj novini, u kojem se navodi da je te zime ugovor potpisan “solidnog” 17. novembra.

U dokumentima koje je danas objavila Gradska uprava, datum uz potpis je 27.novembar, ali samo na strani Grada i ALBA-e Zenica, dok je prema nezvaničnim saznanjima, posredo potvrđenim u objavi lokalnog javnog servisa, ugovor za većinu puteva potpisan tek danas, punih trinaest dana nakon što smo problematizirali ovo pitanje.

Prema faksmilu dopisa u čijem posjedu je redakcija Zenicabloga, jutros je iz preduzeća Prevoz putnika, koje obavlja prijevoz učenika i radnika na području nekoliko zeničkih naselja, na adresu Gradske uprave, premijera, ministra obrazovanja, komesara i ministra policije, te kantonalne Uprave za inspekcijske poslove upućen dopis – informacija, o nemogućnosti obavljanja regularnog prijevoza učenika i radnika na putnim pravcima u području Šerića, Bistrice, Mošćanice i sliva Babine.

– Molimo vas da poduzmete aktivnosti iz svojih nadležnosti, kako bismo mogli normalno vršiti redovno odvijanje autobuskog saobraćaja, jer je dolaskom snijega i sniježnih padavina postalo skoro nemoguće saobraćati na navedenim relacijama, stoji u dopisu.

Na sreću svih nas, od popodnevnih sati danas (utorak) stanje bi trebalo biti znatno bolje, čemu je pogodovaolo i otopljenje u podnevnim satima, koje je “uklonilo” većinu snijega u padinskim naseljima.

ALBA Zenica je ranije, uoči vikenda poduzela sve mjere na čišćenju užeg gradskog područja, gradskih ulica prvog, drugog i trećeg prioriteta. Prema informacijama nadležnih iz ove kompanije,  ustupljenim RTV Zenici, za ove poslove se koristi šest kamiona, četiri traktora, te ručne mašine, a “ALBA” na stanju trenutno ima oko 150 tona soli, te 50 do 100 tona troske.

Iz preduzeća Komgrad-Ze d.o.o., za ovu zimsku sezonu nisu bili spremni, jer još uvijek nemaju potpisan ugovor, objavljeno je u programu RTV Zenica i preneseno na portalu Zenicainfo.

Ipak, na zvaničnoj stranici Grada Zenice danas je objavljeno da je Komgrad-Ze zadužen za održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva u ukupnoj dužini od 287,87 km podjeljenih na tri prioriteta, a naše nezvanične informacije govore da je sporazum između Gradske uprave i ove kompanije ipak postignut danas, u popodnevnim satima, te bi konačno, u devetnaestom (19.) od 122 dana zimske sezone Zenica trebala dobiti zakonom predviđeno zimsko održavanje puteva. Vozači sretno, a zimskim službama želimo što manje problema.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno