Sudske klupe

Potvrđena optužnica protiv Sanjina Pračića za dvije krađe i jedno paljenje automobila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 12.04.2021.godine, podiglo je optužnicu protiv Pračić Sanjina zbog, pod tačkama I) I II) optužnice, produženog krivičnog djela Teška krađa  iz člana 287. stav 1. tačka a) KZ F BiH, u vezi sa članom 55 KZ F BiH, počinjenog u sticaju sa krivičnim djelom pod tačkom III) optužnice Oštećenje tuđe stvari, iz člana 293. stav 1. KZ F BiH, sve u vezi sa članom 54. KZ F BiH.
Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 14.04.2021. godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici.

OPĆINSKI SUD U ZENICI

Na osnovu člana 45. stav 1. i 2. tačke i) i člana 241. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, p o d i ž e m O P T U Ž N I C U Protiv: PRAČIĆ SANJINA, iz Zenice, neosuđivan,
Što je:
I
U vremenskom periodu od 01.01. – 02.01.2019. godine, na području Grada Zenice, u ulici Potok kod broja 9, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, oduzeo putničko motorno vozilo marke „VW Golf II“, reg. oznaka …, broja šasije …, broja motora …, vlasništvo T. A., koje je bilo parkirano na zemljanom proširenju uz ogradu, iako je bio svjestan da se radi o tuđoj pokretnini na koju ne polaže nikakvo pravo i da je drugom oduzima bez ovlasti, a kako bi sebi pribavio protupravnu korist, što je i htio, i to na način da je obijanjem brave na vratima vozila pomoću podesnog predmeta i upotrebom fizičke snage, ista otvorio, ušao u vozilo, te
pokidao elektro-instalacije kod brave za startanje motora vozila, a zatim njihovim ponovnim spajanjem motor i vozilo stavio u pogon, a potom se udaljio s lica mjesta, oštetivši na taj način T.
A. za iznos od oko 2.500 KM,
II
Dana 14.03.2019. godine, na području Grada Zenice, u ulici Bulevar Eze Arnautovića bb, u blizini UO „King II“, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, oduzeo putničko motorno vozilo marke „VW Golf II“, reg. oznaka …, broja šasije …, broja motora …, vlasništvo S.K., koje je bilo parkirano na parking prostoru, iako je bio svjestan da se radi o tuđoj pokretnini na koju ne polaže nikakvo pravo i da je drugom oduzima bez ovlasti, a kako bi sebi pribavio protupravnu korist, što je i htio, i to na način da je obijanjem brave na vratima vozila pomoću po desnog predmeta i upotrebom fizičke snage, ista otvorio, ušao u vozilo, te pokidao elektroinstalacije kod brave za startanje motora vozila, a zatim njihovim ponovnim spajanjem motor i vozilo stavio u pogon, a potom se udaljio s lica mjesta, oštetivši na taj način S.K. za iznos od oko 600,00 KM koliko su iznosili troškovi popravke na vozilu nakon što je isto pronađeno i vraćeno vlasniku,
III
Dana 22.01.2019. godine, na području Grada Zenice, u blizini mjesta Zaklopača, uništio tuđu stvar i učinio je neupotrebljivom, na način da je, upotrebom nekog od izvora otvorenog plamena i zapaljive materije, izazvao požar u unutrašnjosti vozila marke „VW Golf II“, reg. oznaka …, broja šasije …, broja motora …, vlasništvo T.A., a koje je prethodno u periodu od 01.01. – 02.01.2019. godine otuđio u ulici Potok kod broja 9, Grad Zenica i dovezao na lokalitet blizini mjesta Zaklopača, svjestan da upotrebnom otvorenog plamena i zapaljive materije u unutrašnjosti vozila može izazvati požar i tako uništiti vozilo, što je i htio, nakon čega je požar koji je tako izazvao zahvatio kompletno vozilo usljed čega je isto u potpunosti uništeno i učinjeno neupotrebljivim, te je na taj način oštetio vlasnika vozila T.A. za iznos od 2.500,00 KM čime je po tačkama I i II učinio produženo krivično djelo „Teška krađa“ iz člana 287. stav 1. tačka a) KZ F BiH u vezi sa članom 55. KZ FBiH u sticaju sa krivičnim djelom pod tačkom III „Oštećenje tuđe stvari“ iz člana 293. stav 1. KZ F BiH, sve u vezi člana 54. KZ F BiH.

*Molimo Vas da pri čitanju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1.  definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno