Sudske klupe

Adnan Ćatić, povratnik sa sirijskog ratišta, uhapšen u Sarajevu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jutro je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu uhapšen Adnan Ćatić, osumnjičeni za terorizam. Njegov povratak sa sirijskog ratišta preko Turske su pratile obavještajne i sigurnosne agencije što je rezultiralo hapšenjem.

Ćatića su uhapsili službenici SIPA-e u saradnji sa Graničnom policijom BiH i OSA-om.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić za Klix.ba je kazao da se radi o osobi koja je povratnik sa stranog ratišta i da je učestvovao u organiziranju grupe ljude da bi vršili terorističke aktivnosti, a o svemu su upoznate sve nadležne agencije i institucije.

“Nastavljamo pratiti sve osobe bezbjednosno interesantne s posebnim akcentom na ljude koji su povratnici sa stranih ratišta. Naglašavam da je meni na prvom mjestu bezbjednost naše djece. Oprezan sam i zbog ljudi koji nam trebaju doći iz Gaze i tražim da se izvrše sve potrebne provjere da bi izbjegli bilo kakve neželjene događaje”, rekao je Nešić.

Ćatić je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela “Organizovanje terorističke grupe”, “Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama” u vezi sa krivičnim djelom “Terorizam” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Za njega se sumnja da je godinama bio pripadnik ISIL-a na stranim ratištima.

Inače, kako je ranije objavljeno, Ćatić je otišao u džihad u Siriju 1. jula 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić. Ćatić se šerijatski vjenčao sa Adnom Balihodžić.

Ćatić je rođen u Zenici, a do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno

LM