Politika Zenica

Potpisan ugovor o implementaciji projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica”

Potpisan ugovor o implementaciji projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica” – Direktor JP “Vik” d.o.o. Zenica Emir Pašalić potpisao je danas u ime Grada Zenica, a po ovlaštenju gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića Ugovor o konsultantskim uslugama između JP “ViK” d.o.o. Zenica i kompanije p2mberlin GmbH (Savezna Republika Njemačka).

Zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa predstavnici kompanije p2mberlin GmbH su potpisivanje ovog ugovora izvršili online putem.

Ugovor je vrijedan 2.543.655,00 eura, a rok za izvršenje svih ugovornih obaveza je 63 mjeseca.

Potpisivanjem ovog ugovora počinje realizacija izuzetno važnog projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica”.

Glavni cilj ovog projekta je da se osigura sakupljanje, odvodnja i tretman gradskih otpadnih voda Zenice na ekološki i higijenski prihvatljiv način.

Potpunom implementacijom projekta doprinijet će se zaštiti okoliša, naročito rijeke Bosne te unaprjeđenju uslova života građana Zenice.

Ukupna vrijednost projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica” iznosi 19.266.687 eura.

Finansiranje je obezbijeđeno donatorskim sredstvima Vlade Savezne Republike Njemačke, putem  Razvojne banke KfW,  u iznosu od 13.516.697 eura, Vlade Švicarske, putem Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), u iznosu od 4.750.000 eura, te doprinosom Grada Zenice za nastavak izgradnje biciklističkih staza u iznosu 1.000.000 eura.

JP “ViK” d.o.o Zenica će dati vlastiti doprinos u iznosu od 800.000 eura kroz angažman sopstvenih kapaciteta na izvođenju određenih građevinskih radova.

Sakupljanje i tretman otpadnih voda grada Zenica je jedan od kapitalnih projekata. U gradu Zenica trenutno se realizuju tri velika kapitalna projekta u ukupnoj vrijednosti preko 200 miliona konvertibilnih maraka. To su još projekat izgradnje Toplane Zenica i projekat “Plava voda”, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Naglasio je: “Posebno me raduje što je riječ o projektu koji će na ekološki prihvatljiv način riješiti pitanje otpadnih voda. Ponavljam, ja želim evropsku Zenicu u svakom smislu te riječi“.

Direktor JP “Vik” d.o.o. Zenica Emir Pašalić je istakao da su dodatni benefiti projekta to što dva najveća industrijska zagađivača, Arcelor Mittal i RMU Zenica imaju obavezu izvršiti odgovarajući tretman svojih otpadnih voda prije konačnog ispuštanja u recipijent odnosno u rijeku Bosnu. U tom smislu, biće izvršeno razdvajanje gradske kanalizacione mreže od kanalizacione mreže koja prolazi kroz komplekse pomenutih kompanija.

Također je naveo da su obaveze svih učesnika u projektu definisane u dokumentu “Obavezivanje i akcioni plan”, kojeg su u martu 2017. godine potpisali: Grad Zenica, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agencija za vodno područje rijeke Save i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

U sklopu ovog projekta predviđena je izgradnja mehaničko-biološkog postrojenja za tretman otpadnih voda, zatim izgradnja kolektora Drivuša-Bojin Vir, produžetak izgradnje desnoobalnog kolektora, blatuškog kolektora, izgradnja kolektora u Banlozima te sanacija postojećih glavnih kolektora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: