Zenica

Postoji direktna veza između stanja u Rudniku željezne rude „Ljubija“ s integralnom proizvodnjom čelika u Zenici!?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ZAŠTO ŠUTI ZENIČKI GRADONAČELNIK KASUMOVIĆ: Postoji direktna veza između stanja u Rudniku željezne rude „Ljubija“ s integralnom proizvodnjom čelika u Zenici!?

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, iako tvrdi da je savjestan čovijek, ne komentariše namjere Vlade i vlasti u Republici Srpskoj da prodaju državni kapital rudnika „Ljubija“ Izraelcima, iako će se to odraziti na –proizvodnju čelika u zeničkom „Arcelor Mittalu“, koji je takođe zainteresovan za kupovinu „Ljubije“

Gradonačelnik Zenice je svestran čovjek. Dakle, ne postoji oblast, tematika,  niti problematika, o čemu gradonačelnik Kasumović nema sopstveni stav i mišljenje. Od taksiranja kladioničara i izbora nadzornih odbora javnih preduzeća, preko prostornog plana i izgradnje poslovne zone Zenica, do prodaje odmarališta i slanja otvorenog pisma predsjedniku Nogometnog saveza BiH i Komitetu za natjecanje saveza zbog, navodnih, sumnjivih dešavanja u Premijer ligi BiH…

Pa ipak, gradonačelnik Kasumović nije se oglasio, niti je kometarisao, ono oko čega se žestoko posvađala i sukobila pozicija i opozicija u manjem bh. entitetu – prodaji državnog kapitala Rudnika željezne rude „Ljubija“ malo poznatoj kompaniji „Izrael Investment Group“.

Kako je i sam Kasumović konstatovao – „Arcelor Mittal“, vlasnik željezare Zenica učestvuje sa 2,5 posto društvenog proizvoda BiH i to je najveći proizvođač čelika u regionu, a građani Zenice od toga nemaju ništa, osim što imaju zagađen zrak“. No, ipak je zaboravio spomenuti podatak da ista kompanija zapošljava oko 2.500 Zeničana.

Kompanija Arcelor Mittal ušla je u joint venture sa Rudnicima željezne rude „Ljubija“ i ista firma je pored malo poznate „Izrael Investment Group“ pokazala interes za kupovinu preko 60 posto državnog kapitala „Ljubije“. Radnici Arcelor Mittala Prijedor, odnosno sindikat protive se prodaji „Ljubije“ u strahu za svoja radna mjesta, ali Vlada RS pod dirigentskom palicom Milorada Dodika, ne odustaje.

I dok opozicija optužuje vladajuću stranku za lobiranje narodnih poslanika kako bi osigurali većinu za podršku Vladi RS-a da se ide u prodaju državnog kapitala „Ljubije“, a čak se spominje i „fond za kupovinu poslanika“, sa druge strane, Milorad Dodik tvrdi da su svi oni poslanici koji budu glasali protiv prodaje „Ljubije“ na platnom spisku Mittala.

Stoga iznenađuje šutnja gradonačelnika Kasumovića po tom pitanju,s obzirom na činjenicu da Arcelor Mittal zapošljava 2.500 njegovih sugrađana. Tim prije jer se tim povodom oglasio i predsjednik Sindikata Arcelor Mittala Zenica Zuhdija Kapetanović  koji je upozorio na direktnu vezu između stanja u Rudniku željezne rude „Ljubija“ s integralnom proizvodnjom čelika u Zenici.

Izvor: Slobodna Bosna



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno