Zenica

Održan trening kurs za korisnike internet platforme projekta GRASPINNO

Održan trening kurs za korisnike internet platforme projekta GRASPINNO
Održan trening kurs za korisnike internet platforme projekta GRASPINNO
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održan trening kurs za korisnike internet platforme projekta GRASPINNO – GRASPINNO PROJEKT (Transnacionalni model, strategije i rješenja podrške za inovativne klastere i poslovne mreže koje teže „zelenom“ razvoju, sa fokusom na „zelene“ e-nabavke u energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije radi energetske obnove javnih objekata) odobren je u okviru Prvog poziva za modularne projektne prijedloge INTERREG Mediteranskog programa 2014-2020 (MED), Prioritetna osa 1 – Promocija inovativnih kapaciteta Mediterana za razvoj pametnog i održivog rasta.

Vodeći partner u ovom projektu je Univerzitet Patras iz Grčke. U projekat je uključeno ukupno 11 partnera sa područja Grčke, Italije, Španije, Francuske, Slovenije, Kipra i Bosne i Hercegovine. Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Projekt je započeo u novembru 2016. godine, a njegovo trajanje je 36 mjeseci. Projektom se namjeravaju obezbijediti inovativna “zelena” rješenja za nabavke koje se odnose na uštedu energije i energetsku efikasnost prilikom renoviranja javnih objekata sa fokusom na “pametne” gradove i zajednice. Glavni cilj projekta je poboljšanje kapaciteta javne uprave u polju upravljanja energetskom efikasnošću javnih objekata, sa težnjom postizanja njihovog nultog energetskog nivoa, kao i pružanje podrške malim i srednjim preduzećima u izlasku na tržište “zelene” energije.

U sklopu realizacije dijela aktivnosti projekta, i to onih koje se odnose na fazu testiranja, dana 25.04.2017. godine u prostorijama Multimedijalnog centra UNZE – Metalurški institut „Kemal Kapetanović“, Zenica, u organizaciji Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK i Privredne komore ZDK, održan je trening kurs za predstavnike malih i srednjih preduzeća iz oblasti građevinarstva i proizvodnje građevinskog materijala, kao i predstavnike javnih institucija sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Cilj treninga je bio predstavljanje projekta kao i upoznavanje sa funkcijama i elektronskim uslugama internet platforme GRASPINNO. Učesnici su informisani o prednostima koje će se dobiti upotrebom novih alata prilikom pripreme javnih poziva, odnosno prilikom učešća u pozivima za javne nabavke koje se odnose na renoviranje javnih objekata.

U općem dijelu treninga razmatrane su javne nabavke u BiH sa osvrtom na praksu EU i ˝zelene˝ kriterije u javnim nabavkama, ciljevi kojim teži projekt GRASPINNO, internet platforma te predstojeće pilot aktivnosti, dok su u praktičnom dijelu treninga učesnici samostalno pristupili platformi GRASPINNO, izvršili registraciju, unos podataka o svojim proizvodima te se upoznali sa načinom objave javnih poziva.

Trening predstavlja pripremu za realizaciju budućih pilot aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona, pri čemu će internet platforma GRASPINO biti praktično iskorištena za objavu i učešće u pozivima za obnovu javnih objekata.

zdk.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno