Zašto se kasni sa završetkom rekonstrukcije zbog čega su proizvođači i prijevoznici izgubili ogromne novce. Radovi na sanaciji tunela Vranduk II i rekonstrukcije mostova Bosne IV i V počeli u septembru 2018. godine, pojasnili su za Faktor iz Cesta FBiH.

– Rok za završetak radova na rehabilitaciji tunela Vranduk II i rekonstrukciji mostova Bosna IV i V je bio do kraja marta 2020. godine i taj rok je produžen samo jedanput i to do 4. septembra 2020. godine. Međutim, u toku mjeseca marta, izvođač radova je imao problema sa dopremom materijala i opreme na gradilište iz inostranstva, i to za radove koji su po dinamici trebali biti izvedeni prije završnog sloja asfalta. Na kompletnu dinamiku izvođenja je dodatno utjecala i situacija sa zatvaranjem granica usljed pandemije COVID-19.

Nakon isporuke opreme koja se očekuje u narednih 15-ak dana, pristupit će se njenom instaliranju i postavljanju završnog sloja asfalta. Završetak radova na tunelu Vranduk II i njegovo puštanje u promet u punom kapacitetu očekuje se krajem maja, odnosno početkom juna – odgovor je iz Cesta Federacije BiH.

Tunel Vranduk kod Zenice veoma prometnom cestom M-17 povezuje sjever i jug BiH, pa su se stvarale velike saobraćajne gužve. Tokom obnove tunela Vranduk nezadovoljni su bili i mještani iz okolnih naselja jer im je, kako su naveli, zbog povećanja prometa kroz lokalna naselja uništena putna infrastruktura.

Zbog činjenice da se obnova tunela i dva mosta počela raditi bez detaljnih priprema, dolazilo je do potpunog saobraćajnog kolapsa na najfrekventnijem putu u Federaciji BiH M-17.

Kilometarske kolone, nervozni vozači, česte saobraćajne nezgode, neadekvatna signalizacija obilaznice, svima koji su morali vozilima proći ovom dionicom dugo će ostati u ružnom sjećanju.

Prema procjenama Udruženja poslodavaca Federacije BiH prošle godine, dnevne štete za privrednike, zbog zastoja kod tunela Vranduk, iznosile su oko milion maraka, pa su privrednici razmatrali i mogućnost tužbi protiv Cesta Federacije BiH. Oni su kritikovali Ceste FBiH da su prije početka radova na rekonstrukciji tunela morali osigurati kvalitetne alternativne pravce.

Poslodavci iz Zeničko-dobojskog kantona tražili su od premijera bh. entiteta Federacija BiH Fadila Novalića ostavku rukovodstva Cesta FBiH.

– JP Ceste FBiH nije primilo nikakvu tužbu Udruženja poslodavaca Federacije FBiH, zbog materijalne štete koju su imali prilikom rekonstrukcije tunela – kazali su nam iz ovog javnog preduzeća.

U tunelu Vranduk ostalo je još da se montira oprema, ventilatori, LED rasvjeta, svjetleći znakovi i postavi videonadzor.