Info

Posjeta u organizaciji ICITAP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Komesari kantonalnih policija u Federaciji BIH i načelnici Centara službi bezbjednosti u Republici Srpskoj boravili su proteklih dana u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje je organizovao ICITAP (International Criminal Investigative Training Assistance Program), međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci, pri Ministarstvu pravde SAD.

Posjeta, realizovana kao potvrda uspješne saradnje policijskih agencija u BiH imala je za cilj prezentaciju organizacije i načina rada policije u SAD. Komesari i načelnici su posjetili policijske agencije u Vašingtonu (Washington) i Nju Jorku (New York), ali i obišli najznačajnije institucije SAD-a.

– Za policiju u BiH je veoma važna pomoć ICITAP-a u obuci i opremanju. kontinurian i obiman doprinost ICITAP-a, ali i USAID-a i drugih agencija pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a uveliko doprinosi sigurnosti građana u BIH, kao i ukupne stabilnosti države, kaže za “Avaz” Semir Šut, policijski komesar ZDK. On ističe da je policijski sistem SAD vrlo kompleksan i složen, te da su imali priliku da se u ovim gradovima upoznaju sa aktivnostima nekoliko vrsta i nivoa policijskih agencija.

– Nama je bilo zanimljivo da tamošnja policija neupotrebljava “vodene topove” i službenih pasa, kao i značajna prednost u materijalno-tehničkoj opremljenosti I kadrovima, ističe Šut. Učesnici su istakli da, sa bh. strana treba iskoristiti partnerski odnos i predlagati ozbiljne projekte za opremanje i obuku, ali i učestvovati u realizaciji takvih projekata.

Pozitivan primjer je upravo u ZDK, čije policijske agencije su u više navrata dobile pomoć u opremi Vlade SAD, ali su je i kvalitetno iskoristile. Ronilački tim MUP-a ZDK je učestvovao u nekoliko akcija spasavanja ili izvlačenja tijela stradalih, te pružio pomoć u prošlogodišnjim poplavama, ali aktivno radi i na obuci kolega.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno