Info

Obrazovanje: Štrajk upozorenja 16.09. 11-13h

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikati osnovnog obrazovanja i odgoja te srednjeg i visokog obrazovanja donijeli su odluke o organiziranju štrajka upozorenja u svim predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama na području FBiH 16. septembra od 11 do 13 sati. 

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Đevad Hadžić kazali su danas na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu da je glavni razlog organizovanja štrajka solidarnost s kolegama iz Unsko-sanskog kantona (USK) koji su već dvije sedmice u generalnom štrajku u nastojanju da ostvare svoja prava iz radnog odnosa. Zaposlenici u USK-u, između ostalog, traže redovne isplate plaća i naknada koje nemaju karakter plaća, isplate dugovanja iz ove i ranijih godina, depolitizaciju obrazovanja, ukidanje opisnog ocjenjivanja, te prebacivanje finansiranja obrazovanja na nivo FBiH. 

– Želimo da putem ovog štrajka prije svega riješimo egzistencijalne probleme koje imaju naši članovi, ali i da ukažemo na sve probleme obrazovnog sistema – kazao je Šatorović.  Naveo je da su u toku pregovori s Vladom USK-a, te da se nadaju da će postići dogovor čime bi aktivnosti u vezi s organiziranjem štrajka bile otkazane. Hadžić je naveo da je ovaj štrajk jasan pokazatelj da sindikati obrazovanja u BiH pokazuju jedinstvo i snagu i da se bore za obrazovni sistem. Naglasio je da se u obrazovanje mora ulagati te da socijalni dijalog nema alternativu. Sindikati obrazovanja dobili su pisma podrške od sličnih sindikata iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno