Ljudi

Posjeta delegacije NK Čelik: Alen Talić, momak ČELIČNOG srca!

Podijeli ovu vijest:
Nogometni klub Čelik Zenica iskoristio je slobodno vrijeme da posjeti mladića iz Zenice, Alena Talića, koji je rođen sa Dišen mišićnom distrofijom, a posljednje četiri godine živi u kućnim uslovima uz pomoć respiratora. Život na respiratoru, u krevetu, ograničenog kretanja i funkcionisanja, ali uz istinske prijatelje i porodicu koja je najveća podrška u vremenu koje ostaje iza, ali i u danima koji dolaze, život je Alena Talića, koji često svoja iskustva prenosi i na papir.
Alen je jedan od rijetkih u Bosni i Hercegovini koji je uspio da napusti bolničke zidove u ovakvom stanju. Pored svih poteškoća i problema s kojima se bori cijeli svoj život, on je završio osnovnu i srednju školu. Alen prije svega smatra da je potrebno informisati društvo i više govoriti o ovim problemima, kao i osobama sa invaliditetom. S nevjerovatnom ljubavlju o Alenu se brinu njegova sestra Ajla, majka Sabina i otac Edin. Edin sina od milja zove Google. Jednostavno, Alen ima nevjerovatnu memoriju, razumije se u mnogo toga, govori engleski, zna se služiti italijanskim i brži je od pomenutog pretraživača kada nešto treba da se provjeri.
U razgovoru sa Alenom i njegovim roditeljima saznali smo da Alen ima brojna interesovanja, te želja mu je da postane pisac sa objavljenim djelima. Ideje za tri romana na kojima je počeo raditi još su u fazi razvijanja, a manjim dijelom su i napisani. Piše i pjesme, pa u budućnosti ima u vidu i zbirku poezije. Alen izučava i grafički dizajn, poznaje rad u Adobe Illustratoru i Photoshopu. Također, mnogo voli muziku i skuplja vinyl LP ploče, a igra i kvizove. Redovno prati fudbal, odličan je u Fantasy PL, najdraži klub u Engleskoj mu je Arsenal, te prati sva dešavanja u svijetu. NK Čelik Zenica mu je poklonio prigodan poklon u vidu rekvizita našeg kluba koji će sigurno krasiti njegovu sobu, jer Alen je Čelik!
Na kraju možemo reći da su nas Alen i njegova porodica naučili da je tim uvijek jači od pojedinca. Oni, zaista, pokazuju čitavom svijetu pravi recept za slavljenje života.
NK Čelik
PROČITAJTE I:   VIDEO: Šest godina od smrti Husejina Smajlovića
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010