Ljudi

Na Ahiret preselio najstariji Vrandučanin, hadži Šerif Šehić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U četvrtak 05.maja 2022.godine na Ahiret je preselio najstariji Vrandučanin, hadži Šerif (Osmana) Šehić, u svojoj 96.godini života. Rođen je u Vranduku 1926. godine, gdje je živio cijeli život.  Bio je veoma omiljen u društvu i uvijek raspoložen za razgovor, redovan džematlija u džamiji u svome prvom safu, u koji je redovno dolazio dok ga je zdravlje služilo. Nešto o hadži Šerifu kazao nam je imam Vrandučke džamije, Ramiz ef. Redžić, koji je ovdje na službi već desetak  godina:

– Hadži Šerif je bio redovan džematlija, stalno se družio sa Kur’anom dok je mogao dolaziti u džamiju. Petkom bi došao u 11 sati, ako.je džuma u 13:00, učio Kur’an sve dok ja ne bih došao i onda ja nastavim.

Koliko je dosta Kur’an učio svjedoči da je u zadnje vrijeme, dok je mogao prisustovati mukabelama, a bio je redovan dok je mogao, iako nije dobro vidio. Primjetno je da je dosta stranica znao napamet, koliko se često družio sa Kur’anom i koliko ga je puta proučio. Sve u svemu musliman/vjernik u pravom smislu riječi -, istakao je Ramiz efendija.

Dženaza hadži Šerifu je klanjana 07.maja 2022.godine na Dan džamija u BiH, u haremu džamije Sultan Mehmeda II El Fatiha, ime popularno u narodu je Vrandučka džamija, a ukop je obavljen na mezarju u Vranduku. Dženazu i ukop pratila je veoma jaka kiša u prisustvu porodice, rodbine, prijatelja i komšija. Iza njega, od bliže porodice i familije, ostali su sinovi Derviš, Esad, Husein i Hasan, kćerke Hanifa i Vezira, te sestra Fatima. Donosimo nekoliko fotografija iz života rahmetli hadži Šerifa. Neka mu se Allâh džellešanuhû smiluje, oprosti grijehe i podari lijepi Džennet, firdevs.

Tekst i foto E.Imamović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno