Info

Poreska uprava krcata prijavama komšija „cinkaroša“

Poreska uprava krcata prijavama komšija
Poreska uprava krcata prijavama komšija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poreska uprava krcata prijavama komšija „cinkaroša“- Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine ima pune ruke posla kada je u pitanju kontrola osoba za koje se sumnja da ostvaruju i ne prijavljuju prihode na osnovu izdavanja u zakup nepokretnosti.

Posebna potražnja je u vreme novogodišnjih praznika, gde je samo u glavnom gradu BiH – Sarajevu skoro 80 odsto rezervisanih smeštajnih kapaciteta.

– Svaki građanin koji izdaje svoju nepokretnu imovinu dužan je najam uredno prijaviti, te na isto platiti porez. Svakodnevno imamo razne pozive, kako preko telefona, tako i preko SMS ili mejlova u kojima građani prijavljuju komšije da iznajmljuju stanove, a da ne plaćaju porez.

Takođe, i mi pokušavamo da otkrijemo nelegalne radnje. Idemo na adrese, pratimo promene prebivališta, društvene mreže… – kaže za Avaz.ba Suljo Kasapović, rukovodilac Sektora za inspekcijski nadzor, obaveštavanje i istrage u Poreskoj upravi FBiH.

Objašnjeno da se po podnetim prijavama sprovodi postupak provere i utvrđivanja zakonitosti i pravilnosti ispunjavanja poreske obaveze.

– Preduzimamo kontinuirano aktivnosti u cilju utvrđivanja i naplate ovih prihoda. Upravo zbog ovakve represivne kontrole u poslednje tri – četiri godine stalni je rast poreskih prihoda.

Odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisane su novčane kazne od 300 do 3.000 KM za prekršaj fizičkog lica ako ne podnese poresku prijavu, odnosno 2.000 do 20.000 za pravna lica – navodi Kasapović.

Fiskalni računi

Kako je za Avaz.ba rečeno, nije poznato koliko stanodavaca je do sada kažnjeno i koji procenat prijava je bio opravdan.

– Svega imamo u prijavama. Od onih koji su opravdani do onih koji to nisu. Ljudi se žale na sve i svašta. Imamo primera u Hercegovini, u gradovima kao što su Široki Brijeg ili Čitluk, gde veliki broj ugostiteljskih objekata uopšte ne izdaje fiskalne račune za svoje usluge. Veliki je obim posla i mi se trudimo delovati što efikasnije. Najviše u svemu nam pomažu savesni građani koji prijavljuju svoje komšije, a toga ima najviše – kaže za kraj Kasapović.

Podsetimo, svaki vlasnik stana koji ima zaključen ugovor o iznajmljivanju dužan je plaćati porez na dohodak koji iznosi deset posto od iznosa za koji se izdaje stan, kao i porez na imovinu koji se računa po kvadraturi.

Obveznik poreza na prihode od kapitala je dužan da podnese poresku prijavu najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o izdavanju nepokretnosti.

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno