Info

Koje su domene najpopularnije?

Začuđujuća karta interneta
Začuđujuća karta interneta
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koje su domene najpopularnije- Britanski službeni registar za domene Nominet objavio je kartu svijeta koja se temelji na količini web stranica koje u državama koriste dovoslovne domene.

Korisnicima je posebno zanimljiv bio veliki broj registrovanih web stranica na domeni “.tk” koja se koristi na otoku Tokelau u Novom Zelandu. Analitičari su objasnili kako je veliki broj stranica zapravo rezultat činjenice što holandska firma Freenom od 2000. godine besplatno pruža registraciju na domeni “.tk”.

Freenom također pruža usluge i u Maliju (.ml), Gaboni (.ga), Centralnoj Afričkoj Republici (.cf) i Ekvator Ginesi (.gq).

Prema raspoloživim podacima domena “.us” nije toliko popularna u Sjedinjenim Američkim Državama s obzirom na to da postoji oko 123 miliona registracija na domeni “.com” koja se ne nalazi na karti jer ne pripada niti jednoj državi.

Domena “.us” koja je pokrenuta 1985. godine nikada nije bila pretjerano popularna u SAD, a sve do 2002. godine bila je dostupna samo vladinim institucijama i školama.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, prema podacima Nomineta u našoj zemlji na domeni “.ba” registrovano je ukupno 17.527 web stranica.

Na karti se ne nalaze države čije domene nisu napisane latiničnim pismom.

Za uvećanu fotografiju mape kliknite  ovdje.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno