Info

Pomoć EU građanima BiH: Domaćinstvima iz kategorije penzionera po 364 KM, ostalim kategorijama po 579

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delić je na početku obraćanja medijima uputio izraze zahvalnosti Delegaciji EU koja je značajnom donacijom od 64,5 miliona KM pomogla energetski siromašnim domaćinstvima u našoj zemlji.

Kazao je da će sredstva do kraja ove godine biti prebačena krajnim korisnicima.

“Svaka zaprimljena aplikacija je putem kompleksnog algoritma provjerena kako bi se kreirala i privremena i konačna lista onih koji su ostvarili pravo za finansiranje iz ovog javnog poziva”, istakao je Delić.

Kazao je da se na konačnoj listi nalazi 2.291 domaćinstvo više u odnosu na preliminarnu listu. To znači da se na konačnoj listi nalazi ukupno 154.779 domaćinstava.

“Najveći broj kvalificiranih domaćinstava je u kategoriji penzionera, za 908 više u odnosu na preliminarnu listu”, rekao je Delić.

Kazao je i da je puno onih iz kategorije samohranih roditelja koji smatraju da su oštećeni, ali je podsjetio da je javnim pozivom jasno definisano da djeca moraju biti maloljetna i da drugi roditelj mora biti nepoznat ili mrtav.

“U svakoj od kategorija su bili jasno definisani uslovi i milsim da je čitav proces proveden transparentno”, naglasio je.

Napomenuo je da su se svi podaci obrađivali digitalno te je uklonjen ljudski uticaj.

S obzirom na to da je najveći broj prijava iz kategorije penzionera odlučeno je da umjesto 300 KM dobiju 364,25 KM po domaćinstvu.

Ostale tri kategorije će dobiti po 579,76 KM po domaćinstvu.

“Sutra će Ministarstvo finansija pustiti sredstva prema gradovia i općinama i oni će isplate izvršiti u narednih 10 dana”, rekao je Delić.

Izvor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno