Info

Dan rudara: Čuvari digniteta i tradicije ove teške i časne profesije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dan rudara u Bosni i Hercegovini iniciran je 21. decembra 1920. godine kada su rudari više bosanskohercegovačkih rudnika stupili u generalni štrajk zbog nametnutih teških uvjeta rada.

Rudari iz Tuzle, Zenice, Mostara, Breze i drugih bh. gradova postavili su dva osnovna cilja povećanje nadnice za 30 posto i povećenje porodičnog doplatka.

Ovi zahtjevi, ekonomskog karaktera, bili su odgovor na visok skok cijena osnovnih životnih namirnica koji je u kratkom vremenskom periodu dosegao čak 80 posto razlike.

Kao malo koji praznik, ovaj u Bosni i Hercegovini svi doživljavaju svojim ili mu barem odaju dužno poštovanje. Zasluga je to upravo rudara koji čuvaju dignitet i tradiciju ove teške i časne profesije.

I danas je nažalost rudarski posao “hljeb sa sedam kora”, uvjeti rada nisu na zavidnom nivou, ali to je posao koji Bosni i Hercegovini posredno daje enegetsku stabilnost i neovisnost.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno