Politika

Političke blokade: BiH u proteklu 21 godinu dva puta bila bez budžeta, na putu smo ka trećem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U proteklu 21 godinu Bosna i Hercegovina je dva puta bila bez budžeta jer je, zbog političkih blokada i nemogućnosti dogovora, budžet institucija BiH za tekuću godinu usvajan na samom kraju te godine. Tako je naša zemlja 2019. i 2011. godinu provela na privremenom finansiranju, koje znači izmirenje samo tekućih obaveza, poput plaća, bez realizacije važnijih projekata.

Moguće je da će ovakav scenarij biti ponovljen i ove godine.

Stranke iz bh. entiteta Republika Srpska su krajem jula odlučile da bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine, odnosno da ne učestvuju u donošenju odluka, a time i budžeta. Istina, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, ipak je u petak bio na sastanku sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Opozicija iz RS-a je ocijenila da je time prekršio dogovor, što Dodik, s druge strane, negira.

Usvajanje budžeta institucija BiH za ovu godinu bilo je planirano na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u julu koju su stranke iz RS-a izignorisale pa je otkazana. Iz istog razloga je odgođena sjednica Doma naroda.

I dok blokiraju rad institucija, a naša država funkcionira na bazi privremenog finansiranja, državni ministri iz RS-a su potpisali naloge za isplatu plaća, što ne smatraju kršenjem dogovora o bojkotu.

Upravo je zastoj u radu državnog Parlamenta bio razlog zbog kojeg smo 2019. godinu proveli na privremenom finansiranju.

Parlament BiH je, nakon izbora u oktobru 2018. godine, bio u blokadi jer je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uvjetovao deblokadu ulaskom te stranke u Vijeće ministara BiH. Sve je trajalo do decembra 2019. godine kada je Zoran Tegeltija (SNSD) imenovan za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara. Nakon toga je i usvojen budžet za 2019. godinu, preciznije 18. decembra je usvojen u Zastupničkom domu, a dva dana kasnije u Domu naroda.

Nešto kompliciranija situacija je bila sa budžetom za 2011. godinu jer je procedura usvajanja bila obrnuta u odnosu na propisane. Ovaj budžet je prvo odobren u Parlamentu BiH u decembru te godine, a onda je Predsjedništvo BiH zaduženo da formalno sačini akt budžeta mada je po zakonu Predsjedništvo BiH to koje predlaže budžet Parlamentu.

Problem je nastao zbog nemogućnosti dogovora bh. političara. No pred kraj godine je na sastanku lidera šest političkih stranaka (SDPBiH, HDZ 1990, SNSD, SDA, HDZBH i SDS) dogovoreno formiranje Vijeća ministara BiH i budžet.

U proteklu 21 godinu, za koliko postoje podaci na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, naša zemlja je samo pet puta budžet dobila relativno na vrijeme, tako što su u decembru tekuće godine usvojeni budžeti za naredne godine, i to za 2017, 2016, 2014, 2013. i 2010. godinu.

Prema podacima na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH i objavama u Službenom listu BiH, dva puta smo zabilježili slučajeve kada smo u jednoj godini usvajali dva budžeta, “zahvaljujući” neradu institucija.

Tako je u maju 2015. godine prvo usvojen budžet za tu godinu, a u decembru je usvojen budžet za 2016. godinu. Slično je bilo i u 2009. godini.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno