Politika

VIDEO: U ZDK problem sa nabavkom udžbenika je riješen, za razliku od KS – ministar Kozlić o udžbeničkoj politici za Hayat

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PROBLEM SA NABAVKOM UDŽBENIKA JE RIJEŠEN U ZDK! ŠTA JE SA KS? KOZLIĆ ZA HAYAT O UDŽBENIČKOJ POLITICI- Gost današnje emisije Dobar dan BiH bio je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona još od prošle godine provodi udžbeničku politiku jedan predmet, jedan udžbenik, a ovim dobrim primjerom poslužio se i Tuzlanski kanton.

Ministar Kozlić je pojasnio kako su uspjeli uvesti ovu udžbeničku politiku u ZDK, kazavši da su tu odluku donijeli u julu prošle godine.

Proveli smo anketiranje nastavnog osoblja u osnovnim školama i tamo gdje smo imali 60 i više posto izabranih udžbenika te smo udžbenike uvrstili na listu onih koji će se koristiti, naravno, radi se o spisku udžbenika koje je inače odobrilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Zašto smo se opredijelili za to? Velike su gužve na ulicama na kojima se prodaju udžbenici, mi smo to imali prije dvije godine, a sada ako dođete u Zenicu vidjet ćete rijetke primjere udžbenika na ulicama. Radi se o tome da su djeca u osnovnim školama imala spiskove udžbenika koje trebaju koristiti tek kad dođu u školske klupe. U julu mjesecu ove godine ja sam svim školama dostavio udžbenike koji će biti korišteni i sad nemate tih gužvi, odnosno, učenici su praktički na ovaj način poptuno spremni i mogu realizirati nastavni proces od 1. septembra ove godine – istakao je Kozlić.

Tuzlanski kanton je slijedio primjer Zeničko-dobojskog kantona, no mnogo njih nije, kao, naprimjer, sarajevski.

Kada je riječ o razlozima, za neprihvatanje ovakve inicijative na nivou FBiH, odnosno u drugim kantonima, Kozlić smatra da je ovo izuzetno pozitivna stvar budući da cijeli obrazovni sistem, od nastavnog osoblja, škola i ministarstava, trebaju imati interes djeteta na prvom mjestu.

Ovdje jeste interes djeteta da ima unprijed određeni udžbenik iz kojeg će pripremati nastavu, mi smo do sada imali problem, budući da postoji prohodnost učenika između općina ili gradova, pa između škola, da se vrlo čestodešavalo da prilikom prelaska u neku drugu osnovnu školu moraju u potpunosti zamijeniti udžbenike i kupiti nove. Na ovaj način se to ne dešava i to je istovremeno i olakšica ne samo za djecu, nego i za roditelje. Smatram da bi ovaj princip jedan predmet jedan udžbenik trebao biti prisutan na prostoru cijele Federacije BiH – naglasio je Kozlić.

Na pitanje da li ovaj sistem s jednim udžbenikom ima ijednu manu, Kozlić kaže da ima daleko veći broj prednosti u odnosu na raniji model.

U okviru ranijeg modela vi ste imali situaciju da u okviru jedne osnovne škole imate nekoliko različitih udžbenika iz jednog predmeta i to je vjerujte jedno veliko šarenilo i nekada je i poluhaotično stanje, tako da je najveća prednost ovog modela jeste da djeca na vrijeme dobiju spisak udžbenika, da roditelji na vrijeme mogu dobiti spisak, i da braća i sestre naprimjer tog djeteta i u narednim godinama mogu koristiti isti taj udžbenik – kazao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja ZDK, gostujući u emisiji Dobar dan BiH.

(Ismar Imamović)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno