Posuđeno

Pogled iskosa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Još tamo, davne 1961. godine, svestrani David Risman, u svojoj poznatoj socio-psihološkoj studiji „Usamljena gomila“, upozoravao je na postojeće, i nezadrživo nadiruće aspekte globalizacije i onog pratećeg, ništa manje opasnog pratioca, kojeg ova zloglasna riječ donosi sa sobom.

U fusnotama knjige krila se Rismanova, vizionarski parenetična suština vrlog novog svijeta, svežderućeg Moloha ekonomije, čiji se konačan cilj, entropija svega ljudskog, neumitno ostvaruje već u ovom našem vremenu. Profit razara male, nezaštićene države, kao neizlječivi kancer nagriza fino tkivo porodice; pucaju niti ćelije koje nas drže još od vremena osvita civilizacije, tamna kosmička materija zlokobno povećava brzinu alijenacije makrokozma kojim putujemo, kao i destrukciju mikrokozma, porodice, kao osnovne društvene ćelije…

„ …Tražio si najteže breme: našao si samoga sebe, – i sada se ne možeš odreći sebe… !, upozoravao je Fridrih Niče. – A ko bezdan voli, mora imati krila!

Na berzanskim špekulacijama, najveći berzanski mogul ove godine je izgubio, „samo nešto“ preko milijardu dolara. I to u vrijeme kada prosječna afrička porodica, uz mnogo sreće, priskrbi jedva dolar mjesečno za prehranu šestočlane porodice. Nije nimalo slučajno ni to što se, svaki dan nove smrtonosne bolesti: ebola, sida, sars, javljaju, skoro kao po pravilu – u srcu Afrike! Stanovništvo crnog kontinenta je najbrojniji i najneproduktivniji balast na brodu Boga Profita, kaže Noam Čomski, i samim tim prepreka koju treba maksimalno redukovati, da bi korporativne imperije, uz pomoć lako potkupljivih, marionetskih režima došle do ležišta minerala, nafte, zlata, dijamanata…

Živimo u vremenu postmoderne, u kome je sve moguće i u kome kolektivni identitet vrši presuru nad pojedinačnim. Primjer je školski očigledan među balkanskim tribalima. Ergo, izmakni se iz sigurnosti bosanskog stada i gubiš sve! Za to vrijeme, na globalnoj političko-ekonomskoj sceni već se pojavljuju pukotine koje mogu dovesti do nesagledivih posljedica, čak i za Balkan, poslovično zakatančen u arealu svojih bogomolja i zaleđen u muzeju nacionalnih partija. Domovina demokratije, Grčka, sa svojom Sirizom je ta prva linija, prva pukotina otpora čiju snagu i posljedice djelovanja niko ne može procijeniti. Na primjeru slučajnog uzorka, poznati Atinjanin, čovjek flotantnih političkih i filozofskih stavova, i muž jedne muškobanje, siroti Sokrates, na pitanje novinara o značaju postupaka Sirize za budućnost EU, promrmljao je: …Ja samo znam, da ništa ne znam!“

Do neki dan ni ostatak svijeta nije ništa znao o tek dešifrovanom, nepoznatom pismu, na megalitima Stuonhendža, obraslim imelom i tajanstvenim pričama o prastaroj civilizaciji ( a kakva bi i mogla biti ), o religiji koja, gle čuda, nije ni eterična, ni božanska, ni produkt ispraznog vjerovanja u onostrano, a bez metanisanja u prašini, bez ikonoklasta, rezbarija i sličnih rukotvorina. Ne nađoše, dakle, ništa slično reinkarnaciji, ništa nalik metempsihozi, ne…Javila se matematika, ovozemaljska, isplivala je ekonomija sa deficitom i suficitom, rastom brojeva, nečem sličnom berzi, kalkulacijama o vrsti i načinu sticanja profita, glavnici i interesu… Zanimljivo, zar ne?

I daleko fantastičnije od svih, do sada otkrivenih, pa ipak prozaičnih tragova civilizacija zagubljenih u magli, baš kao što je i ova naša bosanska, sličnija jatu gusaka no ičem drugom pod kapom nebeskom! I među svim tim, uglavnom egzaktnim, artefaktima, na više mjesta se pojavljivao broj 5oo miliona?! Pošto su arheolozi čudna bratija, upoznata i sa mnogim ezoteričnim disciplinama i znanjima, naizgled nevezanim za iskopavanja i grnčariju, ubrzo je na površinu isplivala već dugo poznata i neskrivana Objava Vladara iz sjenke, koji pod krinkom ekonomije i bankarstva vladaju vidljivim i onim drugim svjetom, postavljaju i sklanjaju fiktivne Vladare i vlade, sklapaju unije i dekonstruišu države, pa uz sve to pišu i prepravljaju istoriju i događaje.

Elem, među Dvanaest konstitutivnih principa Novog Poretka, 5oo miliona je jedino prihvatljiv broj stanovništva planete Zemlje, koje ona može ishraniti! U toj funkciji su i Balkan i Jugoslavija bili njihova mala, privatna, politička laboratorija i vrlo uspješna, probna maketa Nove Ujedinjene Evrope. Poslužili su! Ali Kolijevka demokratije, Grčka, rekla je NE, služenju i Novom Poretku!! Rezultat ovog rijetkog i jednog od posljednjih plamičaka slobode, Grci će ubrzo saznati. Kao što i Novi svjetski poredak treba da se sjeti svoga čeda Zaratustre, i riječi:

– Ko u dubinu gleda, mora da zna da i dubina gleda njega!

B.B.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno