Posuđeno

Foto: Orient Express – zenički cvijet 1001 noći

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Cvijet 1001 noći ili talijanski Fiore delle mille e una notte je talijanska pustolovno fantastična epizodična drama iz 1974. koju je režirao Pier Paolo Pasolini, a kojem je to 15. Film po redu. Film je snimljen po arapskim bajkama 1001 noć: za film je odabrano 6 priča koje slave mladost i užitak u životu.


Radnja je prožeta kroz srednji vijek. U nekoj arapskoj zemlji siromašni Nur Er Din na tržnici kupuje crnoputu ropkinju Zumurrud koja je mu je za to posudila novac. Oni se zaljube i provedu par ljubavnih noći zajedno. No tada Zumurrud biva oteta. Slučajno zaluta u neko kraljevstvo gdje biva okrunjena kao kralj. Nur Er Din ju nakon dugo vremena pronađe i ona ga sretno zagrli.


Priča ovdje ne završava, mada naša tu i ne počinje, ali asocijacija na ljepote iz najljepše priče na svijetu povezala nas je sa Orient Expressom. Samo što nama nije trebalo daleko putovati, kao što su to likovi iz filmske priče. Bili smo u Zenici.


Zenica je grad koja nudi fantastične pozorišne, gradske al ii kulinarske priče, pa je tako ova jedna u nizu. Ljubazni domaćini, koji su i prije nas svakog domaćina pitali “da li je bilo sve u redu” posvjedočila je ljubaznosti i profesionalnosti personala ovog malog restorana.


Ovo malo – čitajte kao veliko, je u stvari čitavo bogatstvo orijentalnog ukusa koji se zavoli, što i nosi krilatica kao poruka objekta: hrana koju volim.


Pitali smo kuhara i saznali da je receptura rađena prema tradicionalnom i provjerenom arapskom receptu, pa sam zato probao i Arapski kebap čiji me ukus nije ostavio ravnodušnim. Moramo priznati da je duh i ljubav ovog mjesta upotpunio sjaj i sreća postača koji su odabrali Orient Express za mjesto gdje će pojesti prvo jelo – iftar.

Saznali smo i to da su posebni dizajneri radili na uređenju interijera, što se i dalo vidjeti prema detaljima koji su dodatno krasili ovo mjesto. S toga, ako vas nanese put u Zenicu, nemojte mnogo lutati i tražiti dobru hranu. Ovdje ćete dobiti sve na jednom mjestu, a po veoma povoljnim cijenama.

SNL

snl oe1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno