Info

Podržan zakon o RTV sistemu

Taksa će se plaćati kablovskim i telekom operaterima
Taksa će se plaćati kablovskim i telekom operaterima
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Podržan zakon o RTV sistemu- Na šestoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH.

U drugom krugu glasanja poslanici su sa 24 glasa “za” i deset glasova protiv podržali u prvom čitanju ovaj zakon koji je, između ostaloga, predvidio da se RTV taksa naplaćuje i putem kablovskih operatera, a sada će uslijediti amandmanska faza donošenja zakona.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH su predložili Amir Fazlić (SDA) i Mirsad Đonlagić (SBB) u prvom čitanju, a kojim je predloženo da RTV taksu naplaćuju operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova.

Ovaj prijedlog u prvom krugu nije dobio podršku zastupnika.

Zastupnici SDA i SBB-a su, kako bi spriječili kolaps javnog RTV sistema, a prije svega BHRT-a, predložili izmjene i dopune Zakona o Javnom RTV sistemu BiH kojim bi se omogućilo finansiranje.

Prijedlogom izmjena Zakona o RTV sistemu BiH predviđeno je da se javni RTV servisi na teritoriji BiH primarno finansiraju prihodima od RTV taksi ili sredstvima koja prikupe fondovi javnih RTV servisa nakon čega će se sredstva raspodijeliti Radio-televiziji Federacije BiH, Radio-televiziji Republike Srpske i BHRT-u.

Kako je navedeno u prijedlogu zakona, RTV taksu bi naplaćivali operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno