Info

Penzioneri u BiH sve siromašniji!

Penzioneri u BiH sve siromašniji!
Penzioneri u BiH sve siromašniji!
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Penzioneri u BiH sve siromašniji!- Penzioneri država jugoistočne Evrope okupljeni u sindikate ukazali su danas na skupu u Sarajevu na važnost brige za stare osobe, upozorili na siromaštvo penzionera, ali i potrebu iznalaženja rješenje za izlazak iz takve situacije.

Predsjednica Sindikata penzionera u BiH Masija Sejmenović u izjavi novinarima upozorila je da komplicirano uređenje BiH otežava ovdašnjim penzionerima da dođu do svojih prava. U KS-u mnoga prava i ostvaruju, a u ostalim su, kaže, penzioneri i stare osobe diskriminirane.

– U BiH 70 posto penzionera prima penziju 326 KM (najniža penzija), a najodgovorniji su u izmirivanju obaveza prema državi. Kad izmire sve te obaveze, ostanu na pola hljeba i pola litra mlijeka. Mi kao avangarda, udruženi u evropski sindikat, upozoravamo da je stanje alarmantno, da penzioneri i stare osobe žive ispod svakog ljudskog dostojanstva posebno oni u ruralnim područjima. Iz ove države odavno su odselili i humanost i moral – poručila je.

Upozorila je da bi penzije bile više i položaj penzionera bolji kad bi se redovno uplaćivao doprinos u penzijski fond, te riješio problem „sive ekonomije“.

Predsjednica Sindikata penzionera Hrvatske Jasna Petrović mišljenja je da u svim državama koje su nastale na teritoriju bivše Jugoslavije „vlasti zapravo ne vole svoje stare“, penzije su male, siromaštvo starih osoba je u rastu.

– Vjerovali ili ne, Hrvatska je zapravo u najgoroj situaciji. Svaki treći stanovnik Hrvatske je siromašan, a vlada ne pokazuje dovoljan interes da bi unaprijedili položaj starih osoba – kazala je.

Ulaskom Hrvatske u EU očekivali su, kaže, da će biti bolje „jer je krenuo i novac iz EU fondova“. To se, kaže nije dogodilo pa bi i penzioneri, inače mirni ljudi, mogli izaći na proteste.

Kao svrhu današnjeg skupa generalni sekretar Sindikata penzionera Italije Ivan Pedretti istaknuo je zalaganje za novi status penzionera u Evropi jer je problem sve očitiji i izraženiji. Ilustracije radi kazao je da je prosječna penzija u Italiji oko 600 eura mjesečno, zasad nema kašnjenja u isplatama, ali je kupovna moć penzionera opala za 30 posto. Penzioneri postaju sve siromašniji.

– Imaju problem da se liječe, ne mogu si priuštiti pravilnu ishranu zbog čega i bolesti sve više uzimaju maha, a to društvo mnogo košta – kazao je.

Šesta međunarodna konferencija sindikata penzionera održava se pod pokroviteljstvom Sindikata penzionera Italije i Organizacije za penzionere i stare osobe Evrope sa sjedištem u Briselu, a okupila je penzionere država bivše Jugoslavije i Italije.

novi.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno