Naše

PLINSKA TOPLANA – da, ali po ekološkim standardima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PLINSKA TOPLANA – da, ali po ekološkim standardima – Nakon današnje hitne sjednice Gradskog vijeća Zenice na kojoj je donesena odluka o osnivanju zajedničke Joint venture kompanije za grijanje grada Zenice jasno je u kojem smjeru ide riješenje dugogodišnjeg zapostavljenog problema grada. Pošto je ovo iznuđeno riješenje koje je gradu nametnuo Mittal, treba uraditi sve kako bi se eventualni štetni ekološki efekti sveli na minimum.

Jedna od stvari koju treba uraditi prioritetno i što prije je mjerenje poliaromatskih ugljikovodonika ( prije svega benzen, benzo-a-piren, PCB, POPS ) koji su jedni od najkompleksnih jedinjenja koje sadrži koksni plin, jedan od dva osnovna energenta koji će koristiti buduća plinska toplana.

Sva ova hemijska jedinjenja su dokazani kancerogeni spojevi koji izazivaju i genetske mutacije i kancerogena oboljenja u širokom spektru. Ova mjerenja do sada nisu vršena zato što postojeća zakonska regulativa nije dozvoljavala angažman stranih laboratorija, jer su sva morala obavljati domaće akreditovane laboratorije.

Kako takvih nije bilo kod nas, zagađivaći su imali izgovor i pokriće da ih ne moraju i nisu ih ni provodili. Na insistiranje ekoloških udruženja su izvršene izmjene i dopune pravilinika, pa je tako 15.12.2017.g. u Sl. listu FBiH su objavljene Izmjene pravilnika o monitoringu emisija zagađujućih materija u zrak.

U članu 6, alineja 2 je navedeno da ako nema domaćih akreditovanih laboratorija, za određena ispitivanja i mjerenja se može angažovati i strana ispitna laboratorija, naravno akreditovana prema propisima EU. Ova mjerenja treba uraditi firma koja će garantovati pouzdana ispitivanja prema akreditovanim metodama i uz korištenje certificirane opreme, i naravno bez ikakvog uticaja ili uslovljavanja od strane Mittala. Rezultati ovih mjerenja će imati ključnu ulogu kod ocjene kvaliteta izlaznih parametara emisije produkata sagorijevanja koksnog i visokopećnog plina u plinskoj toplani.

Prilikom posjete predstavnika isporučilaca opreme iz Finske, Eko forum je tražio procjenu ovih parametara i nakon pismenog zahtjeva je dobijen odgovor da su ovi podaci – POSLOVNA TAJNA. Jedina ovakva toplana je urađena na sličnom postrojenju Mittala u Kazahstanu, pa bi Zenici najmanje trebala još jedna neprovjerena ili nepouzdana tehnologija u već dovoljno zagađenoj ekološkoj sredini kao što je Zenica.

Poslije izgradnje postrojenja i puštanja u rad treba izvršiti mjerenja izlaznih parametara emisija i ove vrijednosti moraju biti u propisanim granicama koje važe za Europsku uniju. Svaka druga solucija nije prihvatljiva i to bi bila još samo jedna prevara grada i građana koji ionako već plačaju preskupu cijenu zbog postojeće situacije. A takvim razvojem situacije bi Mittal “kupio” opravdanje za zadržavanje u radu postrojenja koksare kojoj je već istekao tehnički vijek trajanja, i za koju je Mittal več izjavio da neće riješavati SO2 u koksnom gasu jer im je to preskupa i prevelika investicija. Mislimo da je došlo vrijeme da se problemi počnu riješavati na načine kako to zahtijevaju propisi i pravilnici EU i da je Zenica a time i BiH već dosada platila preveliku cijenu. Ovakve stavove trebaju zastupati i vijećnici u GV Zenica jer je to jedino u interesu građana grada.

Zlatan ​Alibegović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno