Naše

Poslije suda – ekologija u smeće!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poslije suda – ekologija u smeće! – Malo aluzije na izreku – poslije boja, kopljem u trnje i otprilike tako izgleda zenička varijanta, nakon dobijanja odgovora Glavnog tužioca Kantonalnog suda ZDK. Kao što se obaviješteni, Eko forum Zenica je dobio odgovor Glavnog tužioca Kantonalnog suda ZDK kojim je potvrđena prvobitna odluka o nepokretanju istrage protiv Mittala, zbog nepostojanja UMIŠLJAJA i DOKAZA za počinjeno djelo. Kao što sam ranije pisao, bez obzira kakvu odluku donesu ući će u istoriju borbe za ekologiju u Zenici pa i BiH. Na tmurnom zeničkom ekološkom nebu je sada jedna stvar kristalno jasna, vlast je odabrala stranu koju će braniti. I kao što vidite, TO NISU GRAĐANI ovog grada i ove države. Samo da se podsjetimo u kakvoj atmosferi je donesena ovakva odluka :

– Najzagađenija zemlja u Europi, među prvim u svijetu,

– Prvo mjesto u Europi po broju prerano umrlih od posljedica zagađenja, 231 osoba/100000 stanovnika. Za 3,5 miliona stanovnika u BiH ovaj ukupni broj “ekološki legalno ubijenih ” iznosi blizu 7000 građana svake godine,

– Pošto imamo dovoljno građana i za “bacanje”, kod nas se nisu provodila ispitivanja uticaja zagađenja na zdravlje građana.

Mi smo bili dovoljno pametni u startu i nismo bacali pare na ovakve gluposti, pa zato po sudu i ne postoje dokazi o počinjenom djelu. I iz preventivnih razloga, kao da smo znali da će ih nekada sud trebati, uštedjeli smo silne novce na otkrivanju tople vode. Onaj “malo manje pametniji dio” svijeta ( EU, WHO, USA ) je ove dileme počeo riješavati prije nekoliko desetaka godina i otkrio što se dalo otkriti. I otuda i ove glupe rang-liste ugroženih zemalja i njihovih građana, sa bezbroj objavljenih naučnih radova i studija ali avaj – šta nam vrijede kada mi to ne uradismo u Zenici.

– Obzirom na ukupno shvatanje ekologije, za naše pravosuđe bi bio primjeren dokaz dešavanja recimo u jednom Aušvicu. Sve je kristalno jasno, ljude žive dovodu do baraka, obave tretman ubijanja i iznesu ostatke poslije u tačkama ili lopatama. I ne utvrđuju se uzroci, a za posljedice niko i ne pita.

– Podnesena prijava Eko foruma je imala za cilj da se prizna da grad ima dugogodišnji problem sa zagađenjem zraka, tla, vode i da se konačno ozbiljno počne pričati o tome. I naravno nešto konačno i počne riješavati.

– Donošenjem ovakve naredbe kojom se ” a priori” u startu odbacuje mogučnost da se o tome čak i samo priča je ključni dokaz razmišljanja naše vlasti o osnovnim pravima naših građana. Ako je povelja UN na jedno od prvih mjesta stavila pravo čovjeka na život ( a to podrazumijeva pravo na čistu životnu sredinu, pristup zdravoj hrani i vodi ), oduzimanjem ovih prava naša vlast promovira PRAVO NA ODUZIMANJE ŽIVOTA kao legalno pravo naših zagađivača, bogataša, korporacija i lobija.,…

– volio bih da vas pamćenje posluži i da se sjetite jednog dana naših sudova i njihovih odluka, u čijem su interesu donesene,

– Ovo je i poruka svjetskim ekološkim ubicama ( Monsanto, Union Carbide, Shell ,…) dođite u BiH, ekološku crnu rupu Europe, ovdje možete raditi šta hoćete i ubijati do mile volje i to legalno. A grad još ponosno maše ekološkim zelenim plaketama, mi smo spremni i čekamo vas. Iskreno se nadam da nas neće poslušati i da će nas zaobići u širokom luku.

– Za kraj, dragi građani i oni malobrojni ekološki osviješteni pojedinci, ubuduće se za svaki ekološki problem treba obratiti našem pravosuđu jer je po njima Zenica ekološka oaza pogodna za zdravstveni turizam i organsku proizvodnju hrane. Samo što je gradsko groblje u Crkvicama bilo dovoljno za grad čitavih 50-tak godina, a što smo Prašnice i još sijaset drugih oko grada potrošili u zadnjih 15-tak, nije važno. Zbog nedostatka prostora slijedi nam krematorij kroz čije ćemo se dimnjake naći u oblacima izmiksani sa onim što nas je poslalo na onaj svijet. U trenucima dokolice prošetajte kroz Tetovo, Banloze, Pehare, Kanal, Raču i uvjerite se na licu mjesta u čistoću okoliša koju nam obezbjeđuje Mittal. Sretna nam buduća ekološki prosviječena Zenica, koja kao takva može ući u udženike i po ekologiji i po pravnim biserima koji joj obezbijediše tu čistoću.

– Što se Eko foruma tiče, mislimo da smo ispunili naš dio posla oko borbe za ekologiju u Zenici. Pošto naša vlast razmišlja kako razmišlja i svojim djelima nam donosi prva ili zadnja mjesta u Europi i svijetu ( naravno ne ona pozitivna ), mi ćemo pokušati i do sudova izvan BiH, tamo gdje nešto znače ljudski životi i borba za njih i gdje se neporedivo sa nama cijeni svaki pojedinac.

Zato neka nas i ne čude više rijeke ljudi koje teku odavde u jednom pravcu – što dalje od BiH. Ovdje ste niko i ništa.

Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno