Politika

PF BIH: Glasovima većine, Zenica jutros u 02.30 ostala bez 3,5 miliona KM za bazene, odbijen amandman zastupnika Pivića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je jutros u 02.30 sati na sjednici Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna vlada predložila je Parlamentu da rebalansirani ovogodišnji budžet FBiH iznosi ukupno 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na sadašnji.

Obrazlažući zašto je rebalans predložila po hitnom postupku, Vlada je navela revidirane projekcije makroekonomskih indikatora za 2023. godinu i revidirane projekcije indirektnih poreza, kao i mjere Evropske centralne banke u borbi s inflacijom (podizanje referentnih kamatnih stopa) te nemogućnost izvršavanja pojedinih rashoda koji su na osnovu usvojenih amandmana postali sastavni dio važećeg budžeta FBiH za 2023.

Zeničanima najzanimljivija, i nažalost najtužnija stavka iz ovog rebalansa je da je naš grad ostao bez 3, 5 miliona KM predviđenih za gradnju prve faze kompleksa zatvorenih bazena u Babinoj rijeci.

Podsjećamo, aktuelna federalna “većina” prvobitno je najavljivala četiri miliona, a kasnije četiri miliona u prvoj fazi, te dodatnih četiri miliona u očekivanom rebalansu.

Umjesto medijski eksploatisanih osam, dobiti ćemo samo pola miliona KM s federalnog nivoa, što je osam puta manje od predviđenog, a 16 puta manje od najavljenog.

Iako su pojedinim zastupnicima “puna usta Zenice”, čim se prođu Podlugovi počinju da “rade” lične kalkulacije.

Zastupnik u federalnom Parlamentu Nezir Pivić (SDA) jučer je zatražio amandmanom vraćanje novca Zenici, uz obrazloženje da bi se smanjenjem enormnog povećanja sredstava za Mostar mogla iznaći sredstva. Iako podržan od svog kluba i dijela opozicionara, prijedlog – amandman zastupnika Pivića nažalost nije dobio potrebnu većinu da bude uvršten u rebalans.

O svemu u dokumentima koje smo na upit dobili jutros iz Parlamentarne skupštine FBIH.

U obrazloženju Ministarstva finansija navedeni su ključni razlozi za rebalans a podrazumijevaju otklanjanje tehničkih grešaka na pojedinim ekonomskim kodovima u budžetu i Zakonu o izvršavanju budžeta, nastalih kao posljedica usvojenih amandmana tokom parlamentarne procedure prvobitnog usvajanja budžeta; usvajanje izmjena i dopuna Zakona osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata, kao i Odluke o vanrednom usklađivanju penzija u procentu 3,9, s primjenom od maja 2023.

Razlozi su i povećanje iznosa za kamate u otplatama vanjskog duga usljed rasta euribora te potreba za dodatnim novcem u primjeni Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, kao i potrebno povećanje iznosa u Fondu solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Da bi rebalans stupio na snagu, potrebno je da ga odobri i Dom naroda. Sjednica Predstavničkog doma počela je jučer, 25. oktobra iza deset sati, a rebalans budžeta prihvaćen u 2.30 sati jutros, 26. oktobra.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno