Politika

Saopćenje: Obilježen Dan penzionera

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska organizacija  SPU BiH Zenica je u svojim prostorijama obilježila 25.okotobar Dan penzionera. Uz prisustvo članova SPU BiH Zenica i prijatelja Stranke , prisutnima se obratio predsjednik Gradske organizacije  i  Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a, gospodin mr.Mehmed Rahmanović,prof. koji je govorio o aktuelnoj društvenoj , političkoj i ekonomskoj situaciji kako na globalnom planu  tako i na regionalnom planu i aktuelnim događanjima u Bosni i Hercegovini, Zeničko-dobojskom kantonu i gradu Zenica i u tom kontekstu o položaju penzionera/umirovljenika kao i o unutarnjim stranačkim problemima koji su danas aktuelni.

Naglašeno je da trenutna  aktuelna situacija , uopšte, ni u kom slučaju ne odgovara niti  pogoduje ovoj najugroženojoj populaciji sa stanovišta njenog ukupnog društvenog , ekonomskog  pa i političkog stanovišta.

Potrebno je učiniti iskorak u što večoj medijskoj promociji Stranke penzionera/umirovljenika i povećanoj svijesti penzionerske populacije sa osvrtom na veliki tzv.“izborni potencijal“ penzionera ukoliko bi povećali izlazak na izbore i ukoliko bi glasali za kandidate Stranke penzionera/umirovljenika.

Konstatovano je da je veoma malo vremena do predstojećih Lokalnih izbora 2024.godine i da je neophodno da Gradska organizacija stranke penzionera/umirovljenika u saradnji sa rukovodstbvom Kantonalne organizacije SPU BiH ZDK-a maksimalno iskoristi  sve svoje potencijale i resurse i pametim planom aktivnosti i njegovom realizacijom dođe do što boljih izbornih rezultata i svojih predstavnika u opčinskim/gradskim vijećima.

Sa ovog skupa je upućeno nekoliko zahtijeva, inicijativa i prijedloga za sve nivoe aktuelne vlasti s ciljem poboljšanja   ukupnog standarada i položaja penzionera/umirovljenika u društvu. Ovi zahtjevi će biti obrađeni i pojedinačno proslijeđeni nadležnim političkim subjektima kao i institucijama.

Gradska organizacija SPU BiH Zenica  zahtijeva:

1.Hitno povećanje  svih penzija/mirovina za iznos od 10% kako bi imali  povoljiji položaj visine penzija/mirovina u vrijeme primjene Zakona PIO/MIO kada je redovno usklađivanje penzija u pitanju.

2.Kod vanrednog usklađivanja penzija/mirovina neophodno  je  uključiti relevantne iznose inflacije i troškova života , te je neophodno smanjiti PDV na prehrambene proizvode .

3. Da minimalna penzija prati   prosjek  neto plate za svaki mjesec i da ne može biti niža od 52% od prosječne neto plaće u Federaciji za taj mjesec.

4. Hitnu izradu socijalne karte građana ( na opštinskom/ gradskom nivou).

5.Da esencijalna lista  lijekova bude šira kako bi se omogućilo penzionerima konzumiranje prijeko potrebnih lijekova   i to bez ograničenja na propisivanje lijekova na kreće rokove od npr.3 mjeseca te nakon toga penzioner/umirovljenik više ne može dobiti taj lijek.

6.Da se hitno urade elektronske zdravstvene knjižice na području ZDK-a.

7.Da se liste čakanja na  ljekarske preglede  svih građana pa i penzionera/umirovljenika  na nivou ZDK-a smanje tako da se građani ZDK-a sa   validnom uputnicom mogu liječiti i kod privatnih verifikovanih klinika  na području ZDK-a koje bi te troškove refundirale od   Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK-a.

8.Da općinske/gradske vlasti i kantonalna vlast na nivou ZDK-a provedu aktivnosti na obezbjeđivanju određenih subvencija    penzionerima/umirovljenicima koji su najugroženji ( subvencija za troškove el.enegrije, ogrijeva, vode ,    grijanja , prevoza itd.)

9.Da općinske/gradske vlasti kao i kantonalna vlast ulože sredstva u rad Crvenog križa/krsta kako bi se povečao broj  mobilnih timova za pružanje konkretne pomoći penzionerima/umirovljenicima, starim, iznemoglim, samim  i nepokretnim osobama ( plaćanje računa, kupovima prehrambenih artikala , lijekova i drugih potrepština, odvoz na ljekarski pregled itd).

10.Da zakonodavac na Federalnom nivou oprezno izanalizira sve aspekte seta fiskalnih zakona,  koji se „krčkaju“ u parlamentarnoj proceduri , sa aspekta posljedica smanjivanja doprinosa za PIO/MIO na ukupan iznos sredstava za penzije/mirovine a sve u skladu sa obećanom minimalnom neto plaćom od 1000 KM.

11.Da se od porezne uprave i inspekcijskih organa traži beskompromisan „rat“ sa onim koji ne vrše uplate poreza i doprinosa na ukupne iznose plaća , tj. da se stane u kraj isplatama plaća u više dijelova ( npr. minimalac i plus „dio plaće u koverti“na koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.)

12.Da se hitno prekine maltretiranje „energetski siromašnih domaćinstava“ po pitanju redova i gužvi za dobijanje CIPS uvjerenja !  Ovo je skandal i poniženje svih koji stoje u dugim redovima a uglavnom su to penzioneri/umirovljenici.

13.Da  premijer Vlade Federacije BiH ,  gospodin Nermin Nikšić  , ne rješava   svoje  animozitete i  animozitete svoje stranke sa   aktuelnim gradonačelnikom grada Zenica  , gdje  trpe građani Zenice tako što predlaže da  rebalansom budžeta FBiH  Vlada  Federacije BiH uskraćuje  3.500.000 KM  predviđenih  za   izgradnju    kompleksa zatvorenih bazena . Sramota!

Predsjednik Gradske i Kantonalne organizacije SPU BiH mr.Mehmed Rahmanović,prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno