Nogomet

Petković preskup za NSBiH, Kodro sve bliže klupi Zmajeva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro bi mogla dobiti novog selektora, koji bi trebao naslijediti Faruka Hadžibegića.

Kako saznaje Faktor, najbliži funkciji selektora Zmajeva je Meho Kodro, jedan od legendarnih bivših reprezentativaca naše zemlje.

Nakon što su klupu bh. tima redom “odjavljivali” Slaven Bilić, Sergej Jakirović, Slavoljub Muslin, Vahid Halilhodžić…, u igri su ostala dva kandidata – Kodro i Vladimir Petković.

Ovaj drugi je reputaciju izgradio na klupi reprezentacije Švicarske. Sarajlija je svjetski priznat stručnjak, što znači da i njegova cijena (pre)visoka i ne bi se uklapila u budžet NSBiH, koji može osigurati maksimalnu mjesečnu plaću od oko 40.000 KM (niko ne bi bio sretniji od navijača BiH kada bi Petković pristao na ove uvjete, ali je to gotovo nemoguće da se realizuje).

Stoga je Kodro ostao najrealnija opcija. Osim toga što ima sve reference da sjedne na klupu Zmajeva, nekadašanja devetka Barcelone uživa i podršku javnosti, kako sportske, među običnim navijačima, tako i političke. Nema sumnje da bi dobio i podršku članova Izvršnog odbora NSBiH, koji će na kraju i odlučiti ko će naslijediti Hadžibegića.

Kodro je već sjedio na klupi Zmajeva, ali ne predugo. Za selektor je izabran 5. januara 2008. godine, a smijenjen je 16. maja iste godine. Otkaz je dobio nakon što je poručio čelnicima Saveza da se protivi da vodi našu selekciju u prijateljskom susretu protiv Irana, koja se trebala igrati 26. maja 2008. godine u Teheranu. Pod njegovim vodstvom Zmajevi su odigarali dva prijateljska susreta u kojima su zabilježili poraz od Japana 0:3 (kombinovani tim), te odigrali neriješeno protiv Makedonije – 2:2.

Kodro je slobodan od juna prošle godine kada je napustio Lausanne. Jedno vrijeme figurisao je kao najveći kandidat za trenera Sarajeva (ranije je već sjedio na klupi Bordo tima). U februaru ove godine je u Mostaru pratio meč tima sa Koševa protiv Zrinjskog i to u društvu Velibora Pudara, nekadašnjeg golmana Veleža, koji sada radi kao trener golmana u GOŠK-u. Možda bi njih dvojica uskoro mogli sarađivati i u stručnom štabu Zmajeva. Navijači ne bi imali ništa protiv, jer se radi o dvojici provjerenih i kvalitetnih stručnjaka.

I u NSBiH su vjerovatno svjesni da nemaju vremena na pretek, jer našu A reprezentaciju za manje od dva mjeseca očekuje nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo (8. septembra dočekujemo Lihtenštajn).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno