Kultura

Peti IFET – deset dana čarolije za djecu i mlade u BNP Zenica

Podijeli ovu vijest:

Peti IFET – deset dana čarolije za djecu i mlade u BNP Zenica – Petu godinu po redu, Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica organizuje Internacionalni festival edukativnog teatra – IFET, koji će se ove godine održavati od subote, 30. novembra do ponedjeljka, 9. decembra u Zenici, Kaknju i Zavidovićima. Povodom nastupajućeg 5. IFET-a u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić i rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović.

Direktor Begagić je istakao zadovoljstvo činjenicom da je Internacionalni teatarski festival edukativnog teatra postao tradicija i redovna aktivnost u zeničkom BNP-u najavivši 15 programa za 10 festivalskih dana. Od 15 programa ovog festivala, devet je predstava iz Mostara, Tuzle, Zenice, Banje Luke, Sarajeva i Osijeka. Centralna svečanost 5. internacionalnog festivala edukativnog teatra Zenica 2019. je premijerna izvedba predstave „Ježeva kućica“ prema čuvenom tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići. Begagić je istakao da je velika radost ove pozorišne kuće činjenica da BNP Zenica obilježava 70 sezonu, a upravo ove godine se navršava 70 godina od izdavanja kapitalnog djela bh. književnosti za djecu „Ježeva kućica“.

Miroljub Mijatović je istakao da će među devet predstava biti izvedene lutkarske predstave, dramske predstave za djecu, kao i jedna baletna predstava. Naime, radi se o nagrađivanim predstavama, kao i  predstavi iz Osijeka koja najavljuje bogatu buduću saradnju. Pored predstava, bit će upriličene promocije knjige bajki u Kaknju, Zavidovićima i Zenici autora Fuada Tabaka pod naslovom „Priče Čarobne šume“. Prema riječima Mijatovića, već tradicionalno se održavaju dvije smotre dramskog stvaralaštva i to: 8. smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama BiH i 11. smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona.

Pored nastupajuće čarolije za najmlađe posjetitelje teatra u okviru 5. IFET-a, a nakon prethodnih gostovanja predstave „Savršen proizvod“ u Novom Travniku i nakon dvije izvedbe lutkarske predstave „Prodani smijeh“ u Goraždu, Bosansko narodno pozorište Zenica mjesec novembar završava i današnjim festivalskim učešćem predstave „Ljudožderka“ na Tuzlanskim pozorišnim danima 2019, a početak mjeseca decembra će biti i u znaku makedonske premijerne izvebe predstave „Othello“ nastale u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Produkcije Peripetija.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

PROGRAM  V INTERNACIONALNOG FESTIVALA EDUKATIVNOG TEATRA – IFET 2019.

Zenica, Kakanj, Zavidovići 30.11. – 9.12.2019.godine

 

Subota, 30.11.2019.

od 12 sati – VIII Smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama BiH

Organizatori: Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i J.U. Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju Zenica.

od 12 sati – Šta komšije misle o Romeu i Juliji – dramska radionica – voditelj Novica Bogdanović, DIS Banja Luka

 

Nedjelja, 01.12.2019.

od 11 sati – PRIJE NEGO DIJETE ZASPI – predstava za bebe – Bosansko narodno pozorište Zenica – Mala scena „Žarko Mijatović“.

 

Ponedjeljak, 02.12.2019.

od 11 sati – ZMAJ I PRINCEZE – lutkarska predstava – red. Kyriakos Argyropoulos i Stanislav Stanev – Lutkarsko kazalište Mostar – Mala scena „Žarko Mijatović“.

 

Utorak, 03.12.2019.

od 11 sati –  promocija knjige bajki „Priče Čarobne šume“, autora Fuada Tabaka, konferencijska sala BNP-a.

od 12 sati – BAJKA O IZGUBLJENOM VREMENU – lutkarska predstava – red. Tamara Kučinović – Pozorište lutaka Mostar – Hinter bina.

 

Srijeda, 04.12.2019.

od 12 sati – IVICA I MARICA – dramska predstava – red. Damir Altumbabić – Teatar Kabare Tuzla – Velika scena.

od 12,30 sati – promocija knjige bajki „Priče Čarobne šume“, autora Fuada Tabaka, mala sala JU Kulturno-sportski centar Kakanj.

Četvrtak, 05.12.2019.

od 11 sati – promocija knjige bajki „Priče Čarobne šume“, autora Fuada Tabaka, konferencijska sala JU Centar za kulturu Zavidovići.

od 12 sati – ŠTA JE ZAPRAVO URADIO TOM? – dramska predstava – red. Milan Bogdanović i Marko Bojić – Dis Pozorište mladih Banja Luka – Velika scena.

 

Petak, 06.12.2019.

od 12 sati – ŠAPAT ŠUME – baletska predstava – red. Đorđe Jovančić – Muzički atelje u Bosni i Hercegovini – Velika scena.

 

Subota, 07.12.2019.

od 11 sati – XI Smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK

 

Nedjelja, 08.12.2019.

od 11 i 12 sati – JEŽEVA KUĆICA – Festivalska premijera – mjuzikl za djecu – red. Miroljub Mijatović – Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP-a, JU Kulturno-sportski centar Kakanj, JU Centar za kulturu Zavidovići – Mala scena „Žarko Mijatović“.

 

Ponedjeljak, 09.12.2019.

od 12 sati – LAV KOJI NIJE ZNAO PISATI – dramska predstava – red. Damir Mađarević – Dječije kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku – Velika scena.

od 13 sati – DODJELA NAGRADA I ZATVARANJE V INTERNACIONALNOG FESTIVALA EDUKATIVNOG TEATRA – IFET 2019.

 

Predstave će pratiti petočlani Žiri publike, sastavljen od učenika zeničkih škola i na kraju Festivala dodijeliti tri nagrade: najbolji glumac, najbolja glumica i Grand prix za najbolju predstavu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno