Info

Penzioneri u FBiH traže povećanje aprilskih penzija za pet posto, 13. penziju, izmjene Zakona o PIO-u ili će na proteste

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija penzionera u Federaciji BiH 14. marta bi se trebala sastati sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i izložiti mu svoje zahtjeve, odluka je donesena na današnjoj sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja u Sarajevu koja je trajala skoro četiri sata.

Predstavnici penzionera traže povećanje penzija 15. aprila za pet posto kao i 13. penziju u iznosu od 670 KM, rekao je za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora.

– Idemo kod premijera Nermina Nikšića 14. marta. Kada kažem mi, misli se na predstavnike kantonalnih saveza penzionera kao i rukovodstvo Saveza. Naši zahtjevi su 10 posto povećanje penzija sa decembarskom penzijom. To znači da tražimo da nam se još za pet posto povećaju penzije 15. aprila. Ne odustajemo od našag zahtjeva isplate prosječne penzije od 670 KM – navodi Trakić.

Dodaje kako traže da povratnu informaciju dobiju do 20. aprila.

– Ukoliko je ne dobijemo, mi 15. maja u Sarajevu imamo Skupštinu Saveza gdje bi tada donijeli konačnu odluku o masovnim protestima – poručio je Trakić.

Kaže kako su tražili da sastanku sa federalnom premijerom Nerminom Nikšićem prisustvuju i dopremijeri Toni Kraljević i Vojin Mijatović kao i resorni ministar Adnan Delić.

– Nismo za smanjenje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kao i zdravstveno kako se najavljivalo uz izmjene fiskalnih zakona.

Tražimo izmjene člana 79. u Zakonu o PIO-u u vezi sa usklađivanjem penzija, da se brišu parametri koji se uzimaju kod povećanja, a to su rast bruto domaćeg proizvoda i indeks potrošačkih cijena, a da se uvede usklađivanje penzija prema rastu prosječne plaće u FBiH i potrošačke korpe – rekao je Trakić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno