Info

Penzioneri dali rok Vladi FBiH do 20. augusta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Penzioneri dali rok Vladi FBiH do 20. augusta: Želimo penzije do 5. u mjesecu ili slijede protesti – Penzioneri u FBiH najavili su proteste 22. septembra ukoliko se situacija ne promijeni i ne usvoji Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Ova najugroženija kategorija bh. društva ne traži kule i gradove, samo da pošteno zarađenu penziju primaju na vrijeme.

Poznato je da su penzije tokom proteklih mjeseci kasnile, a neki penzioneri su dobijali novac i krajem mjeseca. Nedostajalo je novca i na njima su se “slomila koplja”. Prema riječima predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalije Rape, to više neće dozvoliti.

“Mi smo Vladi FBiH uputili naše zahtjeve nakon što smo održali sastanak Izvršnog odbora 11. augusta i dali smo im rok do 20. augusta da nam odgovore šta će prihvatiti. Tražimo da nam se penzije isplaćuju do 5. u mjesecu, da penzije ostaju u istom iznosu, da se u zakonu obavezno garantuje banjsko liječenje i sredstva za isto, da se u zakon ugradi dio u kojem se traži usklađivanje penzija na godišnjem nivou sa rastom troškova života i rastom plata te da se udruženja penzionera oslobode plaćanja poreza na sredstva koja dobiju od članarina. Blizu 80 posto tih sredstava ide na posmrtnine i pomoć penzionerima u liječenju, a na porez ide 200.000 KM godišnje”, rekao je Rapa za Klix.ba.

Istakao je kako su odustali od jednog od glavnih zahtjeva, a to je da se penzije usklade s bodovnim sistemom prema novom zakonu, ali traže da se penzije onih koji su penzionisani do 1998. godine usklade za najmanje 10 posto. Ukoliko njihovi zahtjevi budu prihvaćeni, Savez udruženja penzionera FBiH će sazvati hitnu sjednicu na kojoj će otkazati najavljene proteste.

“Penzije su kasnile i jedan od prvih uslova je da moraju biti na vrijeme. Bila je bruka i sramota Vlade FBiH i drugih organa vlasti što nisu osigurali sredstva za isplatu penzija. Zamislite čovjeka koji ima 326 KM penzije, ako ona kasni dva dana to mu je veliki problem, a ne 10 ili 15 dana. Tražimo da se hitno donese ovaj zakon i da se ide na trezorsko poslovanje te da Vlada FBiH garantuje nedostajuća sredstva kako penzioneri ne bi strahovali hoće li biti penzije na vrijeme i u sadašnjem iznosu”, rekao je Rapa.

Dodao je kako je bilo i zahtjeva organa vlasti da se penzije smanje prema članu zakona 51. u kojem se navodi da se penzije dijele u skladu sa sredstvima kojima se raspolaže, a da je tih sredstava uvijek falilo. Novim zakonom će se, smatra Rapa, dovesti u red određivanje visine penzija i spriječiti ogromni jaz koji trenutno vlada.

Sastanak u Vladi FBiH zakazan je za ponedjeljak, 22. augusta, od 14:30 sati.

Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno