Ljudi

Pedeset jednu godinu nakon nastanke fotografije i razglednice – zauvijek nas je napustila “cura iz Zenice”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Davne 1972. g. je mlada Zeničanka, tada 16-godišnja Nedžada Blagajčević, šetala sa prijateljicom na platou željezničke stanice, u blizini spomenika Omladinskim radnim brigadama.

Prišao joj je nepoznati fotograf i zamolio da stane ispred spomenika. Tako je nastala fotografija, koja je u slijedećim godinama reprodukovana na više razglednica Zenice.

Početkom 1984. g. Zdravko Čolić je tražio hit pjesmu za album „Ti si mi u krvi“. Neko je imao u rukama razglednicu Zenice, sa Nedžadom Blagajčević u prvom planu, nešto ga se dojmilo i tako nasta ova pjesma. Tekst pjesme je napisao Momčilo Bajagić – Bajaga, a muziku Kornelije Kovač.

Tekst pjesme vjerno reprodukuje sliku, osim boje kose:
Cura iz Zenice,
nosi dokoljenice,
crne pletenice,
plave naramenice.

napisao je ranije na Facebook grupi Zenica stare slike i pričice njen autor Mirsad Đulbić.

Jučer je obavjestio javnost da je Nedžada umrla. – Laka joj zemlja, a porodici iskreno saučešće, napisano je uz objavu smrtovnice i izvorne fotografije sa raglednice.

O susretu sa Nedžadom pisala je i naša povremena saradnica, Dijana Mumunović.

– Jednog dana dolazim kuci i sasvim neočekivan gost kuca na vrata. I ništa me ne može toliko obradovati kao iznenadni dolazak ili poziv, jer često nisam kuci. Tako je i rekla da me je nekoliko puta tražila. Vama je poznata kao Cura iz Zenice, cura sa zeničke razglednice, otpjevana u Čolinoj pjesmi, a to je mama mojih divnih kolegica iz djetinjstva. Ali ja nisam znala to i za ovaj detalj njenog života. Došla je da se dogovorimo da je fotografišem na ovom istom mjestu, iako ova fontana više nije tu. Ubrala je nekoliko višnjica sa grane i otišla. Nekada bi opet navratila i pričala o svoje četiri kćerke…A ja sam joj stalno govorila kako je njezin dolazak jedan veliki dar. Fotkale smo se, ali nismo kod fontane. Sada je otišla zauvijek, a meni zauvijek ostavila trag svoje dobrote, napisala je Dijana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno