Info

Ovo su zemlje koje nemaju niti jednu jedinu rijeku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U svijetu u kojem se sve češće govori o oskudici vode neke države potpuno su zakinute za nešto što se često podrazumijeva – rijeke.

Dok, recimo, Rusija ima hiljade rijeka, jedna velika i bogata država nema nijednu. Nekad u ovu kategoriju ni krive ni dužne upadnu zemlje koje imaju rijeke, kao naprimjer Bahami, koji imaju samo jednu rijeku (ostalo su potoci).

Ipak, zemalja bez ijedne rijeke ima više nego što bi možda neko pomislio, otprilike 15, a ovo su neke od njih.

1. Libija

Sjevernoafrička pustinjska zemlja ne može se pohvaliti nijednom stalnom rekom. Ono čime se može pohvaliti jeste tzv. Velika rijeka podignuta ljudskom rukom. Riječ je o ogromnom sistemu cijevi koji navodnjava zemlju uzduž i popreko i čini 70 posto izvora pitke vode u Libiji. Neki ga smatraju najvećim na svetu, a bivši libijski vođa Muamer Gadafi zvao ga je svjetskim čudom. Što jeste, jeste – poduhvat je impresivan.

 

2. Bahrein

Ostrvska Kraljevina Bahrein, baš kao i Libija, nema stalnih rijeka. Štaviše, podaci o periodu između 1972. i 2017. godine upućuju na to da je nivo površinskih tečnih voda ostalo stabilan: “Oko nula milijardi kubnih metara godišnje”.

3. Saudijska Arabija

Pretpostavlja se da su zemlje koje oskudijevaju vodom pustinjske zemlje, pa ne čudi što su na listi zemlje Arapskog poluostrva. Ali, ono što čudi jeste da ovako velika zemlja, koja se prostire na površini od 2.150.000 kvadratnih kilometara nema nijednu jedinu rijeku – a ipak obezbjeđuje vodu za 34.000.000 stanovnika.

Skoro polovina pijaće vode dolazi od desalinizacije morske ili braktične vode. Mnogi se pitaju da li to rješenje za budućnost svijeta, u kojem sve više govorimo o oskudici vode.

4. Vatikan

Minijaturni Vatikan sam po sebi nema reku (neki bi rekli da nema ni mesta za reku), ali je od italijanske rijeke Tibar udaljen oko 400 metara. Tibar je sve češće predmet javnih debata zbog zagađenosti vode, pa možda Vatikan i nije nesrećan što nema rijeku. Nešto izgubiš, nešto dobiješ – u ovom slučaju dobiješ brigu manje.

5. Malta

Uz Vatikan i Monako, koji su toliko mali da podatak što nemaju rijeku nije baš šokantan. Malta je treća i posljednja evropska zemlja koja nema nijednu jedinu rijeku. Štaviše, nema nijedno (stalno) jezero. Pogledate li satelitski snimak ovog arhipelaga usred Mediterana, primijetićete jednolične sivo-smeđe tonove, s tek ponekim tragom zelenila. Ipak, uvijek ostaju pogled na more i veselje kada prognoza najavi kišu.

Autor: slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno