Info

Ovo su najtraženija zanimanja u FBiH

Ovo su najtraženija zanimanja u FBiH
Ovo su najtraženija zanimanja u FBiH

Ovo su najtraženija zanimanja u FBiH- Na tržištu rada Federacije BiH najtraženiji su inženjeri elektrotehnike i informatike, programeri, farmaceuti, komercijalisti, prodavači, varioci i CNC operateri.

U inozemstvu postoji potreba za osobama medicinske struke, rečeno je Feni iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

S druge strane, na evidenciji nezaposlenih nalazi se najviše diplomiranih pravnika i ekonomista, svršenih studenata fakulteta političkih znanosti, maturanata gimnazije, medicinskih i ekonomskih tehničara.

Što se tiče broja nezaposlenih, krajem novembra (još uvijek nema podataka za decembar) na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje bile su registrirane 372 902 osobe, od kojih oko 26 000 s visokom stručnom spremom.

U odnosu na oktobar 2016. godine broj nezaposlenih smanjen je za 755, a u odnosu na novembar 2015. godine broj nezaposlenih manji je za oko 17 000.

Realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja u 2016. godini, tj. Uredbe o poticanju zapošljavanja Vlade FBiH i Programa sufinanciranja zapošljavanja 2016. te nizom drugih projekata koji su realizirani u suradnji s partnerima, u 2016. godini obuhvaćeno je između sedam i osam hiljada nezaposlenih osoba, navode iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

radiosarajevo.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem