Info

EPBiH za tri godine istopila 35 miliona maraka dobiti

EPBiH za tri godine istopila 35 miliona maraka dobiti
EPBiH za tri godine istopila 35 miliona maraka dobiti
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EPBiH za tri godine istopila 35 miliona maraka dobiti- Državna kompanija ‘Elektroprivreda BiH’ (EPBiH) u posljednje tri godine uspjela je skresati neto dobit za nevjerovatnih 35 miliona maraka, pokazali su finansijski podaci o poslovanju do kojih smo došli.

Ova firma 2013. je ostvarila neto dobit od 37 miliona KM, a za prošlu godinu u kompaniji očekuju dobit od oko dva miliona KM. Za pola 2016. neto dobit je iznosila 3,7 miliona KM.

No, alarmantno je da prema planu poslovanja u ovoj godini, koji je prije nekoliko dana usvojila i Skupština preduzeća, neto dobit iznosi svega 538.000 KM.

U EPBiH kao razloge navode pad cijena električne energije na međunarodnim berzama. Ali, to nije jedini nezaustavljiv pad neto dobiti.

Podaci pokazuju da je dobit u poslovanju EPBiH iz godine u godinu sve manja. U 2013. ona je iznosila 37 miliona KM, u 2014. bila je 3,2 miliona KM, u 2015. 3,6 miliona KM, a za prošlu godinu očekuje se dobit od dva miliona KM.

Ovakvim trendom, bez jasne analize, firma bi uskoro prvi put u posljednjih deset godina mogla poslovati u gubicima.

Bajazit Jašarević, direktor EPBiH, rekao je jučer za Avaz da je, prema prvim analizama, moguće da će neto dobit ipak biti malo veća od dva miliona KM, jer se još “sravnjuju svi računi i fakture”.

On kaže da je prošle godine “bila prava umjetnost da EPBiH uopće pozitivno posluje”,razlog za drastičan i skoro mogla poslovati u gubicima.

“Historijski gledano, nikada nisu bile ovako niske cijene električne energije. Drugi razlog za ovakve rezultate su i velike vodne naknade koje plaća EPBiH te naknade za zaštitu zraka, koje su nesrazmjerno visoke za ove cijene struje. Te naknade usvojene su u Parlamentu FBiH kada je cijena na tržištu bila od 70 do 80 eura, a sada je ona upola manja”, kaže Jašarević.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno