Politika

Ovjereno 36 prijava stranaka i deset nezavisnih kandidata za izbore

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovjereno 36 prijava stranaka i deset nezavisnih kandidata za izbore – Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na svojoj sjednici, razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata, počela proces ovjere prijava političkih subjekata za učešće na općim izborima u BiH zakazanim za nedjelju, 7. oktobra, saopćeno je iz CIK-a.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su 72 prijave političkih stranaka. Danas je ovjereno 36 prijava političkih stranaka za učešće na izborima, koje potpuno ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru, jedna prijava je ovjerena djelimično, odnosno za nivo vlasti za koji ispunjava uslove, a četiri prijave političkih stranka su odbijene.

Kod 31 prijave političkih stranaka utvđeni su nedostaci. Uglavnom je to nedovoljan broj validnih potpisa podrške. Njima će biti dostavljeno obavještenje o nedostacima i ostaviće im se rok od dva dana da otklone nedostatke, odnosno rok će biti do subote, 2. juna 2018. godine do 16 sati.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je 39 prijava nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na općim izborima 2018. godine. Danas su ovjerene prijave deset nezavisnih kandidata koje potpuno ispunjavaju zakonom propisane uslove. Odbijene su prijave pet nezavisnih kandidata, dok je za 24 ostavljen rok od dva dana od dana dobijanja obavještenja da otklone nedostatke u prijavi, odnosno do 2. juna do 16.00 sati.

Donesene odluke nisu pravosnažne, protiv njih se može podnijeti žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Nakon okončanja postupka ovjere prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata, Centralna izborna komisija BiH će pregled ovjerenih političkih subjekata objaviti na svojoj web stranici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno