Zenica

Otvoreno pismo sindikata doktora medicine i stomatologije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otvoreno pismo sindikata doktora medicine i stomatologije – U interesu objektivnog informisanja javnosti, a povodom zadnjih dešavanja u zdravstvenim ustanovama na području ZDK i FBiH (neuspjeli pregovori, najave štrajka…), potrebno je razjasniti neke osnovne činjenice.

• Sindikat doktora medicine i stomatologije je nastao kao rezultat nezadovoljstva radom Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu i položajem doktora medicine i stomatologije u istom.

• Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu je tokom 2016.godine vodio pregovore s Vladom i potpisao Kolektivni ugovor za ZDK, odbijajuću učešće reprezentativnog Sindikata doktora medicine i stomatologije.

• 19.07.2016.godine Savez sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH upućuje zahtjev Federalnom ministarstvu zdravstva da se uključi u pregovore oko usaglašavanja Kolektivnog ugovora zajedno sa Nezavisnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu

• 29.07.2016. federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić obaveštava nas da je Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvu FBiH odbio naše učešće u pregovorima oko Kolektivnog ugovora, a na osnovu pisma potpisanog od strane njihovog predsjednika Abuda Sarića od 26.7.2016., br.113/16.

• Ministar zdravstva Vjekoslav Mandić dostavlja našem Sindikatu Prijedlog protokola o vođenju pregovora sa Sindikatom doktora.

• 21.02.2017. započinju pregovori u Federalnom mistarstvu zdravstva sa našim sindikatom

• Nakon četiri runde pregovora donosi se odluka da se dalji pregovori i konačno usaglašavanje “spuštaju” na nivo Kantona.

Nakon toga se u ZDK intenzivno nastavljaju pregovori između Sindikata doktora ZDK i predstavnika kantonalne vlade, te je tokom septembra postignut nedavno objavljeni dogovor.

Zahtijevamo da se u ZDK konačno potpiše usaglašeni Kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije ZDK. Mišljenja smo da smo bili itekako stpljivi i da smo dovoljno čekali, tako da je naš zadnji rok za potpisivanje federalnog Kolektivnog ugovora 20.10 2017.godine do 15,00h, shodno odluci UO Saveza doktora medicine i stomatologije FBiH o početku štrajka.
Od daljeg postupanja Vlade ZDK zavisi koju će vrstu štrajka provesti doktori u ZDK, da li će to biti štrajk podrške kolegama u drugim kantonima ili aktivno učešće u generalnom štrajku na nivou FBiH.

Iskreno se nadamo skorom pozitivnom rješenju i definitivnom potpisivanju KU za doktore medicine i stomatologije ZDK.

UO SSS DMiS ZDK

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno