Zenica

Javno potpisivanje donorskih kartica u subotu u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javno potpisivanje donorskih kartica u subotu u Zenici – Udruženje građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK, Udruženje dijaliziranih i transplatiranih bolesnika FBIH, Donorska mreža BiH, povodom evropskog Dana darivanja organa, organizuje javno potpisivanje donorskih kartica u subotu 14. oktobra ispred robne kuće „Bosna“, u vremenu od 11 do 14 sati.

-Pozitivna priča o doniranju organa krenula je iz ZDK, kada je naše udruženje još 2013.g pokrenulo inicijativu za promjenu zakona o transplataciji organa u FBiH i kada je 2014.g. KB Zenica postala donor bolnica i zato dođite, potpišite donorsku karticu, pokažite svoju humanost i budite dio pozitivne priče jer 20 puta po statistikama prije će Vama trebati nečiji organ, nego što ćete Vi biti primalac organa.

-Potpisana donorska kartica nema zakonsku obavezu, ali je povod za razgovor o najhumanijem ljudskom djelu darivanju organa u cilju pomoći drugim ljudima. Bitno je poslije potpisane donorske kartice obaviti razgovor sa članovima svoje porodice i u slučaju moždane smrti skoro u 100% slučajeva porodica poštuje volju potpisnika donorske kartice i da pristanak za darivanje organa.

– Isključivo u jedinicama intenzivne njege može se utvrditi moždana smrt i dati pristanak za uzimanje organa za transplataciju. Od svih umrlih u jedinicama intenzivne njege tek oko 2 % mogu biti donori organa. Samo dvije vrste bolesnika mogu biti donori organa. To su oni koji su pretrpjeli smrtonosne povrede tijela i glave (obično saobraćajni udes) i onaj koji su doživjeli moždani udar. Samo zdravi organi se mogu transplatirati i to dozvoljavaju sve religijske zajednice.

-U jednoj transplataciji organa angažovano je na stotine stručnjaka i nema mjesta sumnji u prevare i sve se radi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

-Sa usvajanjem Zakona o pretpostavljenom doniranju organa mi očekujemo veliki napredak transplatacijske medicine u FBIH i očekujemo na godišnjem nivou oko 50 donora organa jer u FBiH im 17 bolnica koje imaju jedinice intenzivne njege, a po prijedlogu novog Zakona sve te bolnice su obavezne utvrđivati moždanu smrt i obaviti razgovor sa porodicom o doniranju organa.

– Uz potpisivanje donorskih kartica svim zainteresovanim dijelit će se propagandni materijal o prevenciji bubrežne bolesti, o teškom životu dijaliziranih bolesnika i drugih bolesnika kojima je jedini spas i šansa za novi i kvalitetniji život TRANSPLATACIJA, saopšteno je iz Udruženje građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK.

rtvze.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno