Naše

Otvoreno pismo Gradonačelniku i Vijeću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otvoreno pismo Gradonacelniku i Gradskom vijecu Zenice – Kada ce doci kraj smrzavanju Zenicana – Postovani,  Podsjecam javnost ali i nadlezne organe Zenice da su prosli svi rokovi za stavljanje u funkciju toplane-energane koju je svojevremeno nacelnik Opcine na osnovu Odluke Opcinskog vijeca potpisao sa firmom KazTransGas AG iz Lugana.

Prema tom projektu navedena toplana je trebala da snadbjeva grad Zenicu toplotnom energijom u sezoni 2011. godine. Prosle su pune cetiri godine od probijanja tog roka a gradjani Zenice imaju neredovno snadbjevanje toplotnom energijom iz pogona Mittala. Samo u ovoj sezoni grijanja do sada je bilo devet prekida isporuke toplotne energije a posljedice po zdravlje osjecaju mnogi Zenicani. Prema ugovoru Opcina Zenica je u zajednicku firmu ulozila vise ha zemljista u industrijskoj zoni.

Prema najnovijoj Odluci gradske skupstine ostavljeno je da se konacna odluka u nacinu zagrijavanja Zenice donese do kraja ove kalendarske godine. NG Ekoloski pokret OTPOR je prija ravno deset godina uputio zvanican dopis sluzbi nacelnika i OV u kojem smo predlozili da se za zagrijavanje Zenice koristi topla voda iz TE Catici i na taj dopis nikada nismo po obicaju dobili odgovor od nadleznih sluzbi. Ostajemo pri tvrdnji da je ovaj vid rjesavanja toplifikacije Zenice ekonomski i ekoloski najopravdaniji i da ne postoji alternativa ovom projektu. Zbog toga od gradonacelnika i gradskog vijeca ocekujemo da pod hitno stupe u pregovore sa EP BIH dd Sarajevo o realizaciji istog.

Javnost nije imala priliku da se upozna sa ugovorom sklopljenim izmedju Zenice i navedene firme i nije poznato pod kakvim je uvjetima dato navedeno zemljiste i da li ce u slucaju raskida ugovora zemljiste pripasti investitoru. U citavom ovom projektu svo vrijeme je ucestvovao i kotraverzni biznismen pod nadimkom ^ Montenegro^. I pored toga sto u posljednja dva dana /16.i17.02.2015.god./ zbog kvara na kotlovima u Mittalu nije doslo do smanjena aerozagadjenja u Zenickoj kotlini sto znaci da na neodrzivo ekolosko stanje u Zenici rad kotlovnice Mittala nema nikakav uticaj.

Zenica,17.02.2015.god. Za NG Ekoloski pokrtet OTPOR ekolog Akif Smajlovic,prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno